Spoorzone – zuidelijk stationsgebied

De gemeente is in oktober 2019 gestart met de herontwikkeling van de zuidelijke kant van het stationsgebied. Dat doet de gemeente samen met ProRail en de NS en is mede mogelijk door financiële ondersteuning van de provincie Zuid-Holland. Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de startbijeenkomst.

Het detailontwerp voor de grote verbouwing is klaar: de openbare ruimte en de stadsentree krijgen een complete nieuwe uitstraling en worden veel groener. Centraal in de plannen staan een groot, nieuw buseiland en een mooie, overdekte fietsenstalling. Daarmee krijgen alle fietsen die nu kriskras voor het station staan, een eigen plek. De architectuur van de stationshal blijft bewaard, net als de historische eikenbomen op het busplein voor de kerk. 

De vernieuwing is gestart vanuit een bewonersinitiatief. Zij gaven een aantal jaar geleden al aan dat reizigers een warm welkom moeten krijgen op station Gouda. Daarnaast is het belangrijk dat bezoekers snel en duidelijk kunnen zien dat ze vanuit het station zo de historische binnenstad in kunnen lopen. Daarom komt er een route die mensen via een ‘denkbeeldige’ rode loper naar de stad brengt. Wie rechtsaf de ‘groene loper’ volgt, komt uit in het Van Bergen IJzendoornpark.