Zonnebloemen-sleutelkoord

Een vrolijk sleutelkoord van zonnebloemen tegen een groene achtergrond: voor mensen met een verborgen beperking kan het een verschil maken. Aan baliepersoneel, winkelmedewerkers of zorgverleners laat u met dit koord onopvallend zien extra steun, hulp of wat meer tijd nodig te hebben.

De gemeenteraad heeft in 2023 een motie aangenomen van de politieke partijen Leefbaar Gouda, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren. Inmiddels is deze motie door het stadsbestuur uitgevoerd en is het zonnebloemen-sleutelkoord beschikbaar.

Iedereen met een verborgen beperking kan ervoor kiezen zichtbaar te zijn wanneer hij of zij dat nodig vindt. Er is geen lijst van verborgen beperkingen waaraan u moet voldoen. Als u een verborgen beperking hebt en denkt dat het dragen van het zonnebloemen-sleutelkoord u helpt, dan kunt u deze dragen. Het is een discreet teken, van veraf goed zichtbaar en tegelijkertijd onderscheidend.

U kunt het zonnebloemen-sleutelkoord gratis en zonder afspraak aan de balie in het Huis van de Stad afhalen.

U kunt 1 sleutelkoord per persoon afhalen.

Het zonnebloemen-sleutelkoord komt uit Groot-Brittannië en is dan ook beter bekend als ‘Hidden Disabilities Sunflower Keycord’. Als hulpmiddel voor mensen met een verborgen (onzichtbare) beperking en als teken van toegankelijkheid en inclusiviteit heeft ook gemeente Gouda het nu omarmd.