Laadpaal elektrische auto

De gemeente moedigt het gebruik van elektrische voertuigen aan. Schoon vervoer draagt bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Op deze pagina vindt u informatie over laadpalen in Gouda. Niet iedereen met een elektrische auto heeft een laadpaal op eigen terrein. U kunt daarom op deze pagina een openbare laadpaal aanvragen.

Er zijn 2 sites die informatie geven over de locaties met een laadpaal. U kunt hier bekijken op welke plekken er in Gouda een laadpaal staat. Verder staat hier een incompleet overzicht van de palen met daarbij of ze beschikbaar zijn. De parkeerplaatsen bij de oplaadpunten zijn te herkennen aan een P-bord met onderbord met de tekst: ‘Opladen elektrische voertuigen’. Op het onderbord is met 1 of 2 pijlen aangegeven welk(e) vak(ken) gereserveerd zijn voor elektrisch laden. De met pijl aangewezen oplaadvakken mogen alleen gebruikt worden door elektrische auto’s.

Zolang u uw auto aan het opladen bent, mag de auto in het oplaadvak bij de laadpaal geparkeerd staan. Is uw batterij vol? Verplaats dan uw auto zodat iemand anders de laadpaal kan gebruiken.

Als het laadvak binnen een gebied ligt waar betaald parkeren geldt, moet u betalen tijdens het opladen van uw auto.

U kunt storingen melden via het storingsnummer van EQUANS: 088 – 369 29 14. Dit nummer staat ook op iedere laadpaal. EQUANS registreert de melding en geeft deze door aan de afdeling onderhoud die de storing verder afhandelt. 

Bent u niet naar wens geholpen? Mail dan uw klacht naar ev.2-sgzh.nl@equans.com.

Goudse inwoners, bedrijven en instellingen die elektrisch autorijden, kunnen een openbaar laadpunt aanvragen. Dit kan alleen als u niet op eigen terrein kunt parkeren. Bekijk de vraag hieronder voor alle andere voorwaarden.
De gemeente heeft een contract afgesloten met EQUANS voor het plaatsen van laadpalen. Uw aanvraag wordt verder door EQUANS geregeld. Het kiezen van een geschikte locatie voor uw laadpaal en het aansluiten van de laadpaal kan een paar weken duren. Tussen uw aanvraag en het plaatsen van de laadpaal zit maximaal 3 maanden. Er wordt alles aan gedaan om deze periode zo kort mogelijk te houden.

Voor het aanvragen van een laadpaal in de openbare ruimte gelden een aantal regels en voorwaarden:

  • U woont in Gouda of werkt minimaal 18 uur per week in de gemeente en kunt dit bewijzen. 
  • Een laadpaal in de openbare ruimte is altijd openbaar en dus niet gebonden aan een persoon of adres. Dit betekent dat andere inwoners ook de laadpaal mogen gebruiken die door u is aangevraagd.
  • U heeft een elektrisch voertuig en kunt dit bewijzen door een (voorlopige) koop- of leaseovereenkomst te laten zien.
  • U heeft niet zelf een parkeerplek op eigen terrein. Onder eigen terrein vallen ook parkeerplaatsen van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en/of de (verplichte) mogelijkheid tot het huren of kopen van een parkeerplaats. Dit geldt bijvoorbeeld voor huurders of kopers van een appartement. Wordt er een laadpaal voor een werklocatie aangevraagd? Dan kunt u alleen een laadpaal aanvragen als er nog geen parkeerplaatsen zijn op het terrein van de werkgever.
  • Vraagt u een laadpaal aan voor een gebied waar een parkeervergunning verplicht is? Dan moet u zelf ook een parkeervergunning hebben.
  • U moet een (voorkeurs-)tijdslot noemen en een inschatting geven van hoe vaak u de laadpaal per week gaat gebruiken.
  • Een laadpaal wordt geplaatst als er voldoende afnamegarantie in een gebied is. Het gaat per laadpaal om meer dan 2000 kWh/jaar.
  • U vraagt een laadpaal aan voor een locatie die maximaal 250 meter van uw huis of werkplek ligt. Staat er binnen dit gebied al een laadpaal of heeft iemand anders voor dezelfde locatie kort geleden al een aanvraag gedaan? Dan kunt u niet nog een aanvraag doen.

U kunt de status van uw aanvraag voor een laadpaal online volgen via het E-rijdersportaal van Equans. Hierin kunt u zowel de status van uw eigen aanvraag als die van anhttps://alfred.equans.nl/index.htmlderen inzien. In dit portaal worden geen persoonlijke gegevens gedeeld.

Voor alle openbare laadpunten op gemeentegrond is het gebruik van groene stroom een voorwaarde. Hiermee wordt energie bedoeld uit duurzame, hernieuwbare bronnen die in Nederland opgewekt wordt.

Nee, het is in Gouda niet toegestaan om een oplaadkabel in de openbare ruimte neer te leggen, bijvoorbeeld op de stoep. Dit is niet veilig voor voetgangers en andere weggebruikers. Het is ook niet toegestaan met een kabelmat of -goot. U kunt hier geen vergunning voor krijgen.
Als u toch een oplaadkabel over de openbare stoep heeft liggen, loopt u risico op een boete.

U kunt laden bij 1 van de openbare laadpalen. Als er geen openbare laadpaal binnen 250 meter van uw adres is, vraag dan plaatsing van een laadpaal aan. Bekijk hiervoor ook de vraag over de voorwaarden.

Ja, u kunt via de website van EQUANS een 2e parkeervak bij een reeds bestaande laadpaal aanvragen. EQUANS (voorheen ENGIE) beoordeelt op basis van het huidige gebruik of dit nodig is.

Geef bij uw aanvraag aan om welke locatie en welk paalnummer het gaat.