Deelauto en deelfiets

Het wordt in Gouda steeds drukker op straat. Het aantal fietsen, scooters en auto’s groeit. Er zijn hierdoor niet genoeg parkeerplekken. Door voertuigen met elkaar te delen, hebben we er minder van nodig. Dit noemen we deelvervoer. Hierdoor ontstaat er meer plek voor woningen, groen of speelplaatsen.

Deelvervoer betekent dat verschillende mensen op verschillende tijden 1 voertuig gebruiken. Voorbeelden van deelvervoer zijn deelauto’s, deelscooters en deel(bak)fietsen. Op dit moment kunt u in Gouda gebruikmaken van deelauto’s en deelfietsen.

Deelvervoer heeft veel voordelen, zoals: 

  • Minder kosten: voertuigen delen is vooral interessant voor mensen die niet iedere dag gebruikmaken van dat voertuig. Door deelvervoer hoeft u het voertuig niet te kopen. Ook bespaart u op kosten voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting. In de meeste gevallen geldt dat als u minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, een deelauto al snel goedkoper is dan een eigen auto. Dat is bijna 200 kilometer per week.
  • Betere bereikbaarheid: u heeft altijd het juiste vervoermiddel bij de hand: een deelfiets voor korte afstanden, een bakfiets om naar de bouwmarkt te gaan, een deelscooter voor wat langere afstanden en een deelauto voor buiten de stad.
  • Meer leefruimte: als u om u heen kijkt in Gouda ziet u veel geparkeerde auto’s die niet gebruikt worden. Gemiddeld kan 1 deelauto 5 eigen auto’s vervangen. Als er minder auto’s zijn, zullen er minder parkeerplekken nodig zijn. Dit geeft meer ruimte voor bijvoorbeeld groen en speeltuinen.
  • Elektrisch reizen: een groot deel van de deelvoertuigen is elektrisch. De aanschaf van een elektrisch voertuig is vaak (nog) best duur. Als u deelvervoer gebruikt, betaalt u alleen bij gebruik en wordt elektrisch rijden betaalbaar.
  • Makkelijk parkeren: sommige deelauto’s hebben vaste parkeerplekken. U vindt daardoor makkelijker een parkeerplek.

De kosten voor deelvervoer verschillen per aanbieder. Vaak is deelvervoer interessant als u niet iedere dag gebruikmaakt van het voertuig.

Als u een deelauto wilt gebruiken, betaalt u vaak per uur of per kilometer. Deelauto aanbieders geven nieuwe klanten vaak een welkomstkorting. Meer informatie hierover leest u op de websites Start met delen en Ways2go

Als u een deelfiets wilt gebruiken, kunt u op dit moment gebruikmaken van de OV-fiets van de Nederlandse Spoorwegen bij de stations Gouda en Gouda Goverwelle. Meer informatie over de kosten van een OV-fiets leest u op de website van de Nederlandse Spoorwegen

U kunt uw eigen auto delen met vrienden, collega’s of bekenden. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over het gebruik, de verdeling van kosten en de verzekering. U leest hier meer over op de website van de Vereniging voor gedeeld autogebruik.

U kunt er ook voor kiezen om met een kleine groep buurtbewoners een auto te delen via een aanbieder van deelvervoer. In dat geval bent u samen verantwoordelijk, worden de kosten automatisch verrekend en is de auto al verzekerd. Meer informatie hierover leest u op de website OnzeAuto.

Op dit moment zijn er in Gouda meerdere aanbieders van deelauto’s:

  • Greenwheels: de auto’s van Greenwheels staan op vaste parkeerplekken in heel Gouda. Op de website van Greenwheels ziet u waar de auto’s zijn. Na gebruik van de auto kunt u deze weer op de vaste parkeerplek achterlaten. Zo hoeft u niet op zoek naar een parkeerplek. Het openen van een auto gaat met een smartphone of OV-chipkaart. U betaalt vaak per uur of per kilometer.
  • Mywheels: een deel van de auto’s van Mywheels heeft een vaste parkeerplek. Deze auto’s kunt u na gebruik weer op de vaste parkeerplek achterlaten. Een ander deel van de auto’s heeft geen vaste parkeerplek, maar kunt u parkeren binnen een bepaalde zone. Na gebruik kunt u de auto dus binnen deze zone achterlaten. Vanaf november 2023 werkt Mywheels samen met WeDriveSolar en zijn beide auto’s voortaan via Mywheels te boeken. Op de website van Mywheels ziet u waar de auto’s zijn en wat het gebied van de zone is. Het openen van een auto gaat met een smartphone of OV-chipkaart. U betaalt vaak per uur of per kilometer.

U kunt ook gebruikmaken van SnappCar. Via SnappCar kunt u auto’s huren van inwoners uit Gouda. U kunt ook zelf uw eigen auto verhuren als deelauto via SnappCar. Door uw auto te delen verdient u geld en helpt u ook uw buren die af en toe een auto nodig hebben. Op de site van SnappCar ziet u waar de auto’s zijn, hoe u hiervan gebruik kan maken en hoe u uw eigen auto kunt verhuren. Het openen van een auto gaat meestal via een app, zodat de verhuurder niet aanwezig hoeft te zijn.

In Gouda kunt u gebruikmaken van de OV-fiets van de Nederlandse Spoorwegen bij de stations Gouda en Gouda Goverwelle. Om deelfietsen ook op andere plekken in de stad te kunnen gebruiken, heeft de gemeente eind 2023 vergunningen verleend aan 2 aanbieders van elektrische deelfietsen. In het voorjaar van 2024 zullen deze fietsen verdeeld worden over de stad. Als er meer informatie bekend is over de precieze datum en hoe u de fietsen gebruikt, leest u dat op deze pagina.

Op dit moment zijn er nog geen deelscooters in Gouda. Deelscooters worden pas toegestaan als deze ook in de buurgemeenten kunnen worden ingezet. Gouda ziet deelscooters namelijk als een goede vervanger van autoritten in de hele regio. Ritten binnen Gouda, kunnen goed met een elektrische deelfiets worden gedaan.