Stemmen met een beperking

Alle kiezers moeten gebruik kunnen maken van hun stemrecht. Stembureaus moeten daarom toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dat geldt voor de meeste stembureaus in Gouda. Op deze pagina leest u wat er in Gouda is geregeld voor kiezers met een beperking.

U mag komen proefstemmen in het Huis van de Stad. Hiermee brengt u nog niet officieel uw stem uit. De tijd hiervoor wordt nog bekend gemaakt. Hou hiervoor de website in de gaten. De vrijwilligers die aanwezig zijn bij het proefstemmen, hebben alle tijd om u te begeleiden en uw vragen te beantwoorden. Zo bent u beter voorbereid op het stemmen.. 

Alleen als u een lichamelijke beperking heeft mag u hulp krijgen in het stemhokje. Dat kan zijn omdat u in een rolstoel zit of omdat u een visuele beperking heeft. Maar ook als u een andere lichamelijke beperking heeft zoals de ziekte van Parkinson.

Andere kiezers mogen geen hulp in het stemhokje krijgen, maar wel buiten het stemhokje.

U mag hulp krijgen van iemand die u zelf kiest. U mag dus iemand meenemen voor hulp bij het uitbrengen van uw stem. U mag ook een stembureaulid vragen om u te helpen in het stemhokje.

Stembureauleden kunnen u buiten het stemhokje uitleg geven als u vragen heeft. Bijvoorbeeld over het  stemmen of het gebruik van het stembiljet. Dit is bijvoorbeeld voor als u een verstandelijke beperking heeft of moeite heeft met de Nederlandse taal.

Zoveel mogelijk stembureaus in Gouda zijn toegankelijk met een rolstoel.

In elk stemlokaal is een stemhokje aanwezig met een verlaagd blad zodat u vanuit de rolstoel kan stemmen. In het Huis van de Stad is een extra breed stemhokje aanwezig zodat u vanuit uw scootmobiel kan stemmen.

U kiest zelf hoe u stemt:

  • met de stemmal en Soundbox (met behoud van stemgeheim);
  • loep/camera op uw telefoon;
  • onder begeleiding van een derde (eigen begeleider of stembureaumedewerker; 
  • of machtig een derde.

Ik heb een visuele beperking, maar woon in een andere gemeente. Kan ik in Gouda stemmen?  

Woont u niet in Gouda maar wilt u hier wel komen stemmen met de Stemmal en Stembox? Vraag dan een kiezerspas aan. Dit doet u bij uw eigen gemeente. 

Op elk stembureau is een loep met verlichting aanwezig en een kandidatenlijst in grote letters.

In het stembureau in het Huis van de Stad is een Stemmal en Stembox beschikbaar.  Dit stembureau is open van  06:30 tot 21.00 uur. Ook mensen zonder (visuele) beperking kunnen hier stemmen. 

De Stemmal en Stembox zijn geschikt voor mensen met een visuele beperking (blinden en slechtzienden) maar ook voor dyslectici, laaggeletterden en mensen met een beperkte hand-/armfunctie (denk hierbij bijvoorbeeld aan Parkinsonpatiënten).

In het stemhokje vindt u een soundbox en een stemmal.

Via de soundbox met koptelefoon krijgt u de horen welke partijen en kandidaten op het stembiljet staan. Deze stem vertelt ook hoe u het stembiljet kunt invullen met de mal die hier overheen ligt.

De Stemmal bestaat uit een bodem met daarop het stembiljet en een deksel met verdiepte verticale vakken en gaatjes. Boven die verticale vakken zijn de partijnummers met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Voor élk 5e gaatje zit een pijltje. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood. Uw stembiljet wordt door een medewerker van het stembureau in de Stemmal gelegd.

U kunt zich thuis al voorbereiden door naar de gemeentesite te gaan waar de gesproken kieslijsten kunnen worden beluisterd.  U hoort ook het nummer van de partijen en van de kandidaten. Een stembureaumedewerker kan u tijdens dit proces begeleiden en uitleg geven als u dit wilt.

Meer informatie over stemmen met een oogaandoening vind u op de website van de Oogvereniging.

De kandidatenlijst in grote letters en in braille komen digitaal beschikbaar. Zodra deze beschikbaar zijn vindt u de lijst op deze website.  

Het is belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk zelfstandig kan stemmen.