Iemand anders voor u laten stemmen (volmacht)

Kunt u niet stemmen omdat u bijvoorbeeld ziek of in het buitenland bent? Dan kunt u iemand machtigen. Dit betekent dat u iemand anders voor u laat stemmen. Dit kan digitaal via onderstaande knop of via uw stempas, kiezerspas of het volmachtformulier. 

Volmachtformulier (pdf) downloaden

Bekijk ook het filmpje over iemand machtigen van de Kiesraad.

DigiD Logo

Log in met DigiD en uw persoonsgegevens zijn al ingevuld. Lees meer over DigiD.

Aanvragen

Via bovenstaande knop kunt u digitaal een volmacht aanvragen. De persoon die u machtigt, vult het volmachtformulier in en ondertekent het. Dit formulier upload u bij uw online aanvraag.

Zorg ervoor dat de gemeente uw aanvraag uiterlijk vrijdag 12 maart 2021 om 17.00 uur heeft ontvangen.

De gemachtigde ontvangt daarna een volmachtbewijs waarmee hij of zij voor u kan stemmen. Om voor u te stemmen, neemt de gemachtigde alleen het volmachtbewijs mee naar het stembureau. Een kopie van uw identiteitsbewijs is niet nodig. De gemachtigde mag alleen voor u stemmen als hij of zij op dat moment ook zelf stemt.

Als een schriftelijke volmacht eenmaal gegeven is, kunt u deze niet meer intrekken.

Met een schriftelijke volmacht kunt u iemand uit dezelfde gemeente of een andere gemeente machtigen om voor u te stemmen. Download hiervoor het volmachtformulier hierboven. Het is belangrijk dat u en de gemachtigde het formulier invullen en allebei ondertekenen.

Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post naar:

Gemeente Gouda/Verkiezingen
Postbus 1086
2800 BB Gouda

Of per e-mail naar gemeente@gouda.nl.

Zorg ervoor dat de gemeente het formulier uiterlijk vrijdag 12 maart 2021, 17.00 uur heeft ontvangen.

De gemachtigde ontvangt daarna een volmachtbewijs waarmee hij of zij voor u kan stemmen. Om voor u te stemmen, neemt de gemachtigde alleen het volmachtbewijs mee naar het stembureau. Een kopie van uw identiteitsbewijs is niet nodig. De gemachtigde kan de volmachtstem (uw stem) alleen tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen. Als een schriftelijke volmacht eenmaal gegeven is, kunt u deze niet meer intrekken.

Via een onderhandse volmacht kunt u alleen iemand machtigen die ook in Gouda woont. U vult hiervoor de achterkant van uw stempas in. Doe dit samen met de persoon die u wilt machtigen. Dan weet u zeker dat u de door u gewenste persoon machtigt.

Het is belangrijk dat u en de gemachtigde allebei tekenen. U geeft de persoon die u machtigt, uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee. De gemachtigde laat in het stembureau zijn eigen identiteitsbewijs en de kopie van uw identiteitsbewijs zien. De gemachtigde kan de volmachtstem alleen tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen.

U kunt uw kiezerspas ook omzetten in een onderhandse volmacht. Vul hiervoor samen met de persoon, die u wilt machtigen, de achterkant van uw kiezerspas in.

Als de gemachtigde zelf een standaard stempas heeft, kan hij of zij alleen stemmen in een stemlokaal in de gemeente waar de gemachtigde staat ingeschreven. Als de gemachtigde zelf een kiezerspas heeft, kan hij of zij stemmen in elk stemlokaal in Nederland.

Om voor u te stemmen, neemt de gemachtigde alleen de kiezerspas mee naar het stembureau. Een kopie van uw identiteitsbewijs is niet nodig. De volmachtstem kan de gemachtigde alleen tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen.

U mag zelf kiezen wie u machtigt.

  • Degene die u machtigt moet ook zelf mogen stemmen voor dezelfde verkiezing.
  • De gemachtigde mag alleen voor u stemmen als hij of zij op dat moment ook zelf stemt.

Maximaal 3 andere personen kunnen u machtigen om voor hen te stemmen. 

Nee. U mag geen kiezers benaderen met het verzoek om een volmacht te geven. Dit heet ronselen van volmachten en is strafbaar. Een kiezer mag alleen uit zichzelf iemand anders een volmacht geven.

Nee. Als u tijdens de verkiezingen in het buitenland bent, bijvoorbeeld voor werk of studie, kunt u ook per brief stemmen vanaf uw tijdelijke buitenlandse adres. Het is wel belangrijk dat u wel staat ingeschreven in een Nederlandse gemeente. Om per brief te kunnen stemmen, heeft u een briefstembewijs nodig. Het briefstembewijs vraagt u aan bij de gemeente Den Haag via het M3-formulier. Meer informatie over het aanvragen van een briefstembewijs vindt u op de website van de gemeente Den Haag.