Goudse Ster - jeugdlintje

De gemeente Gouda is trots op jonge inwoners die zich inzetten voor anderen of voor de stad. Zij zijn een voorbeeld en mogen best eens beloond worden. Daarom zijn de Goudse Sterren bedacht. De Goudse Sterren zijn een aanmoediging om met het goede werk door te gaan. De Goudse Sterren worden ook wel jeugdlintjes genoemd.

DigiD Logo

Log in met DigiD en uw persoonsgegevens zijn al ingevuld. Lees meer over DigiD.

Iemand voorstellen
eHerkenning logo

Log in met eHerkenning en uw organisatiegegevens zijn al ingevuld. Lees meer over eHerkenning.

Iemand voorstellen

Ga verder zonder in te loggen en vul uw gegevens in.

Aanvragen

Iedereen mag een voorstel voor een Goudse Ster doen. Dit mag als privépersoon, maar ook als werkgever of bestuurder van een vereniging. Er is eigenlijk maar 1 regel: de kandidaat mag de Goudse Ster niet zelf aanvragen.

Iemand voorstellen voor een Goudse Ster is gratis.

U mag kinderen tot en met 12 jaar en jongeren van 13 tot en met 23 jaar voorstellen voor een Goudse Ster. Zij moeten in Gouda wonen en zich op een positieve manier inzetten voor anderen of voor de stad. Het kan ook zijn dat zij iets heel bijzonders hebben gedaan.

U kunt iemand voorstellen voor een Goudse Ster via bovenstaande knoppen. Zorg ervoor dat wij uw voorstel voor 1 oktober hebben ontvangen.

Om iemand voor te stellen voor een Goudse Ster is voldoende informatie nodig. We willen u vragen om zo veel mogelijk redenen te geven waarom de kandidaat een Goudse Ster moet ontvangen. Wat heeft de kandidaat gedaan, wat maakt het zo bijzonder en welke betekenis heeft het voor de stad Gouda?

Wilt u een groep kinderen of jongeren voorstellen voor een Goudse Ster? Dan moet u voor elk(e) kind of jongere een apart formulier invullen. U kunt iemand voorstellen via bovenstaande knoppen.

We beoordelen voorstellen op de bijzondere activiteiten van het individuele kind of de jongere. Omdat er jaarlijks maximaal 10 Goudse Sterren worden uitgereikt, raden we niet aan om een grote groep aan te melden.

Het proces van de Goudse Ster bestaat uit 4 stappen:

  1. Voorstel opsturen (dit doet u zelf)
  2. Jurybesluit
  3. Collegebesluit
  4. Uitreiking

Stap 1 – Voorstel opsturen

De behandeling van een voorstel kost veel tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd in actie te komen. U kunt iemand voorstellen voor een Goudse Ster via bovenstaande knoppen. Zorg ervoor dat de gemeente uw voorstel voor 1 oktober heeft ontvangen.

Stap 2 en 3 – Jury- en collegebesluit

Een jury beoordeelt de voorstellen voor de Goudse Ster. Deze jury maakt een keuze en geeft dan een advies aan het college van burgemeester en wethouders. Het college neemt de keuze van de jury meestal over. De gemeente informeert u daarna over het besluit.

Stap 4 – Uitreiking

De Goudse Ster wordt 1 keer per jaar uitgereikt op of rond de Dag van de Rechten van het Kind. De Dag van de Rechten van het Kind is op 20 november.

De jury bestaat uit maximaal 5 personen die bekend zijn met de doelgroep. De leden worden gekozen uit inwoners of medewerkers van Goudse organisaties of instellingen.

De jury bestaat uit:

  • Voorzitter (voor deze functie staat een vacature open)
  • Aafke van Leeuwen (3-voudig wereldkampioen Jiu Jitsu Fighting)
  • John Tak (docent Antoniuscollege Gouda)
  • 2 leden (deze leden worden gekozen uit inwoners of medewerkers van Goudse organisaties of instellingen)

Sinds 2009 reikt de burgemeester jaarlijks maximaal 10 Goudse Sterren uit.