Cameratoezicht

Voor uw veiligheid heeft de gemeente camera’s in het winkel- en uitgaansgebied opgehangen. De camera’s zijn een hulpmiddel om snel onveilige situaties te zien. En om als het nodig is de politie, een ambulance of de brandweer te waarschuwen. Ook kunnen beelden gebruikt worden bij het oplossen van misdaden en het voorkomen van overlast.

De camera’s hangen in Gouda om onveilige situaties te voorkomen. Iemand die iets verkeerds wil doen, doet dat misschien niet doordat er camera’s hangen. Ook kunnen beelden gebruikt worden bij het oplossen van misdaden en overlast.

In de afgelopen jaren is het aantal misdaden en overlast minder geworden.

De beelden van de camera’s worden live bekeken door de medewerkers van stadstoezicht. Als zij een onveilige situatie zien dan bellen ze gelijk de politie, een ambulance of de brandweer. 

De gemeente besluit waar camera’s worden geplaatst. Ook kan de politie of een wijkteam een verzoek indienen voor tijdelijk cameratoezicht. Alle camera’s zijn zo neergezet dat er niet naar binnen gekeken kan worden bij de mensen die in de straat wonen. 

Bij sommige wegen staan ook camera’s die kentekens lezen van voorbijrijdende voertuigen. Deze zijn door de politie geplaatst. 

U kunt zelf ook camera’s ophangen, gericht op uw eigen terrein. Er zijn wel voorwaarden voor het instellen van de camera.

Op de kaart van Gouda kan u zien waar de vaste camera’s hangen. Aan de rechter kant van de kaart ziet u Cameratoezicht in de lijst staan, klik op het driehoekje en zet een vinkje in het vakje door nog een keer te klikken. Nu ziet u op de kaart waar de camera’s hangen.

De politie of een wijkteam kan een verzoek indienen voor tijdelijk cameratoezicht. Deze tijdelijke camera’s staan niet op de kaart.

Bij sommige wegen staan ook camera’s die kentekens lezen van voorbijrijdende voertuigen. Deze zijn door de politie geplaatst en ze staan ook niet op de kaart.

De camera’s nemen 24 uur per dag bewegende beelden op en deze worden live bekeken door de medewerkers van stadstoezicht. Alleen op verzoek van politie en/of justitie kunnen anderen beelden bekijken.

U kunt niet zelf beelden opvragen bij de gemeente. Alleen de politie kan beelden opvragen.

Bent u getuige of slachtoffer van een misdaad? Of ziet u een verdachte situatie? Neem dan altijd contact op met de politie via 0900 8844, bij spoed met 112. 

Het is goed als u de politie vertelt dat er camera’s hangen. Zo kunnen zij zorgen dat de beelden bewaard worden.

De beelden worden zeven dagen bewaard. Alleen op verzoek van politie en/of justitie worden beelden langer bewaard.