Ligplaatsvergunning

Gouda heeft vaste ligplaatsen toegewezen voor woonboten en historische schepen. Om uw woonboot of historisch schip in Gouda neer te leggen heeft u een ligplaatsvergunning nodig. U kunt een bestaande ligplaats overnemen en de ligplaatsvergunning op uw naam laten zetten. 

Voordat u een ligplaatsvergunning aanvraagt, kunt u natuurlijk eerst met het omgevingsloket van de gemeente overleggen en informatie vragen. Bel hiervoor telefoonnummer 14 0182 of stuur een e-mail naar gemeente@gouda.nl. 

Neemt u voor het aanvragen van een ligplaatsvergunning contact op met de gemeente door een e-mail te sturen naar gemeente@gouda.nl of door te bellen naar 14 0182.

Als uw aanvraag wordt afgewezen omdat de ligplaats al bezet is kunt u, als u dat wilt, op een wachtlijst geplaatst worden. Als de ligplaats vrij komt dan krijgt u een bericht (als u bovenaan de wachtlijst staat) en kunt u opnieuw een aanvraag voor een ligplaatsvergunning doen.

Als u een woonboot met ligplaatsvergunning koopt of erft, dan moet u als nieuwe eigenaar de ligplaatsvergunning op uw naam laten zetten. Con­tro­leer goed of de ei­ge­naar een lig­plaats­ver­gun­ning heeft voor de hui­di­ge plek. Al­leen dan kan de ligplaats­ver­gun­ning over­gezet wor­den op uw naam.

Neemt u voor het overzetten van een ligplaatsvergunning contact op met de gemeente door een email te sturen naar gemeente@gouda.nl of door te bellen naar 14 0182.

Gaat u onderhoud plegen aan uw boot, zoals bijvoorbeeld een rotte plank vervangen door een nieuwe van hetzelfde materiaal? Of de woonboot opnieuw verven in de huidige kleuren? Dan heeft u geen vergunning nodig.

Voor andere verbouwingen heeft een omgevingsvergunning nodig. 

Voor een ligplaatsvergunning in de Museumhaven heeft u een ligplaatsovereenkomst met de Stichting Binnenhavenmuseum Turfsingel nodig. Neemt u voor meer informatie contact op met de Stichting Binnenhavenmuseum Turfsingel door een email te sturen naar bestuur@museumhavengouda.nl.

  • Een aanvraag voor een nieuwe ligplaatsvergunning kost € 321,50.
  • Het overnemen van de ligplaatsvergunning door een nieuwe eigenaar kost € 160,75.
  • Een aanvraag van een ligplaats van een historisch bedrijfsvaartuig in de Museumhaven kost € 37,35.