Huisvestingsvergunning voor verhuurders

Gaat u een woning verhuren? Dan heeft u soms een huisvestingsvergunning nodig. Een huisvestingsvergunning is een vergunning om een goedkope huurwoning te mogen verhuren. Zo zorgt de gemeente ervoor dat mensen met een lager inkomen deze woningen kunnen huren.

eHerkenning logo

Log in met eHerkenning en uw organisatiegegevens zijn al ingevuld. Lees meer over eHerkenning.

Aanvragen

U heeft een huisvestingsvergunning nodig voor het verhuren van een goedkope huurwoning of een nieuwbouw middenhuurwoning. Een goedkope huurwoning heeft een huur tot € 879,66. Een middenhuurwoning heeft een huur tot maximaal  €1.268,34, afhankelijk van de grootte van de woning. Een huisvestingsvergunning is alleen nodig voor nieuwbouw middenhuurwoningen waarover afspraken zijn gemaakt tussen gemeente en ontwikkelaars. Voor verhuurders die minder dan 10 huizen verhuren gelden deze regels niet.

Bij een woning van een woningcorporatie met een huur tot € 879,66 regelt de woningcorporatie de vergunning.

Bij een goedkope woning van een privéverhuurder moet de huurder een aanvraag indienen bij woningcorporatie Mozaïek Wonen. Mozaïek Wonen behandelt aanvragen namens de gemeente.

Voor een nieuwbouw middenhuurwoning vraagt de verhuurder de vergunning aan bij de gemeente. De huurder krijgt een kopie van de vergunning. De vergunning vraagt u aan met bovenstaande knop.

Een huisvestingsvergunning kost € 64,95.

Als het u niet lukt om het formulier online in te vullen, dan kunt u ons bellen.