Verklaring onder ede of belofte

Iedere inwoner moet alle officiële documenten kunnen tonen die nodig zijn voor de juiste inschrijving van zijn of haar persoonsgegevens in de Basisregistratie personen (BRP). Voorbeelden van deze documenten zijn uw geboorteakte, huwelijksakte of echtscheidingsakte. Soms lukt het niet om de officiële documenten te leveren, bijvoorbeeld als het gaat om buitenlandse documenten. In dat geval kan de gemeente bepaalde gegevens in de BRP zetten als u een verklaring onder ede of belofte aflegt.

U legt een verklaring onder ede of een belofte af als u geen buitenlandse documenten kunt laten zien die nodig zijn voor het opnemen van uw gegevens in de Basisregistratie personen (BRP). 

In de BRP mogen persoonsgegevens alleen aan de hand van officiële documenten worden opgenomen. Bijna alle overheidsbedrijven gebruiken de gegevens in de BRP. Daarom is een juiste inschrijving voor uzelf ook heel belangrijk.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een verklaring onder ede of belofte af te leggen, bijvoorbeeld: 

  • U wilt zich voor het eerst in laten schrijven in de Basisregistratie personen (BRP). 
  • U heeft bij de gemeente een aanvraag gedaan om gegevens in de BRP te laten zetten. 
  • De gemeente heeft een melding gekregen dat u een verklaring moet afleggen. 

Als het nodig is om een verklaring onder ede of belofte af te leggen, dan maakt de gemeente met u een afspraak om de verklaring af te leggen. Bij het afleggen van de verklaring onder ede of belofte verklaart u officieel wat uw juiste persoonsgegevens zijn.

  • Een geldig identiteitsbewijs. 
  • Alle officiële documenten die u in bezit heeft.

Het is gratis om een verklaring onder ede of belofte af te leggen. 

Na het afleggen van verklaring onder de ede of belofte worden uw gegevens direct in de Basisregistratie personen (BRP) gezet. 

U kunt uw gegevens in de Basisregistratie personen (BRP) alleen nog wijzigen als u alsnog de juiste officiële documenten laat zien. 

U kunt contact opnemen met de gemeente via tel. 14 0182 of gemeente@gouda.nl.

Burgemeester Jamesplein 1, Gouda
Nu gesloten. Maandag open van 09:00 tot 17:00 uur.

Zie ook