Rijbewijs kwijt of gestolen

Het is vervelend als uw rijbewijs is gestolen of is kwijtgeraakt. Hieronder leggen wij uit wat u moet doen als u dit is overkomen in Nederland of in het buitenland.

Vanwege het coronavirus kunt u alleen op afspraak een verklaring van vermissing ondertekenen. Wilt u meteen een nieuw rijbewijs aanvragen? Maak dan een dubbele afspraak. Dit kunt u aangeven tijdens het maken van een afspraak. 

U vraagt een nieuw rijbewijs bij de gemeente aan en vult een verklaring van vermissing in. Deze verklaring is nodig om misbruik van uw oude rijbewijs te voorkomen en een nieuw rijbewijs aan te vragen. In de verklaring legt u uit hoe u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt. U hoeft geen aangifte bij de politie te doen.

Doe in dit geval aangifte bij de politie. Daarna vraagt u een nieuw rijbewijs bij de gemeente aan en vult u een verklaring van vermissing in. Deze verklaring is nodig om misbruik van uw oude rijbewijs te voorkomen en een nieuw rijbewijs aan te vragen. Neem het proces-verbaal van de politie mee als u het rijbewijs aanvraagt.

Bent u tijdelijk in het buitenland, bijvoorbeeld voor werk of een vakantie? Doe aangifte bij de lokale politie en vraag daarna een nieuw rijbewijs bij de gemeente aan. U vult dan meteen een verklaring van vermissing in. Hierin legt u uit hoe u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt. Deze verklaring is nodig om misbruik van uw oude rijbewijs te voorkomen en een nieuw rijbewijs aan te vragen. Woont u in het buitenland? Bekijk dan de website van de RDW om te zien hoe u een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Bekijk de pagina rijbewijs om te zien wat u moet meenemen naar de aanvraag. Een nieuw rijbewijs kost € 41,-. Als uw rijbewijs is gestolen, neemt u ook het proces-verbaal mee naar de aanvraag.

U mag uw oude rijbewijs niet meer gebruiken omdat u al een nieuw document heeft aangevraagd. Lever uw oude rijbewijs op afspraak bij de gemeente in zodat het document wordt vernietigd. Op die manier wordt misbruik van uw rijbewijs voorkomen.

Als iemand uw rijbewijs heeft gevonden en dit bij de gemeente aflevert, zorgen wij ervoor dat het bij u terecht komt. Omdat niet zeker is of er in de tussentijd misbruik van is gemaakt, adviseren wij u om een nieuw rijbewijs aan te vragen.