Participatieverklaring als onderdeel van de inburgering

U bent nieuw in Nederland en bezig met de inburgering. Een verplicht onderdeel hiervan is de Participatieverklaring. Hiervoor moet u een cursus doen.

Met de Participatieverklaring laat u zien dat u weet wat de Nederlandse waarden en normen zijn. En dat u bij de Nederlandse samenleving wilt horen.

U heeft een brief gekregen van DUO of krijgt deze brief nog. In de brief staat dat de gemeente de verplichte cursus voor de Participatieverklaring aanbiedt en dat u de verklaring voor een bepaalde datum gedaan moet hebben. Voor de Participatieverklaring moet u een cursus volgen die bestaat uit 2 delen.

Gemeente Gouda en Vluchtelingenwerk organiseren de cursus samen. U krijgt een uitnodiging van de gemeente Gouda voor de cursus. Na afloop van de cursus ondertekent u de Participatieverklaring. De gemeente Gouda geeft dit door aan DUO, zodat de Participatieverklaring meetelt voor uw inburgering.

In een cursus leert u over de Nederlandse rechtstaat en democratie en de waarden en normen die daarbij horen. 

U leert bijvoorbeeld:

  • Iedereen in Nederland is gelijk.
  • Iedereen mag zijn eigen partner kiezen.
  • Iedereen mag zelf kiezen wat hij gelooft.
  • Iedereen mag naar school.
  • Iedereen mag zeggen wat hij vindt. Maar je mag een ander niet discrimineren.
  • We zorgen voor onszelf, maar ook voor elkaar.
  • De overheid helpt mensen die hulp nodig hebben.

De kosten voor de cursus en de Participatieverklaring zijn € 150,-. De gemeente Gouda stuurt u een rekening. Of u betaalt via uw DUO-lening. Als u een DUO-lening voor de inburgering heeft, geeft u dat zelf aan in Mijn DUO. De kosten van de cursus en de Participatieverklaring worden dan bij uw lening opgeteld. Als u geen lening heeft, ontvangt u een rekening van de gemeente Gouda.

Door corona kon de cursus lang niet doorgaan. DUO heeft iedereen die daardoor misschien te laat zou zijn, uitstel gegeven. De coronamaatregelen duren lang. Daarom hebben de gemeente Gouda en Vluchtelingenwerk besloten om de cursus digitaal te geven. De 1e digitale cursus is in december.

Voor iedereen die voor eind april 2022 de Participatieverklaring moet afleggen, organiseren we 2 keer de digitale cursus. Dit doen we 1 keer overdag (een ochtend en een middag) en 1 keer ´s avonds (op 2 avonden). U kiest zelf welke tijd voor u het beste uitkomt. U kunt kiezen uit:

  • Donderdagavond 2 december en donderdagavond 16 december, van 19.00 tot 22.00 uur.
  • Donderdag 16 december (ochtend en middag), om 10.00 uur en om 16.30 uur.

De gemeente Gouda heeft iedereen waar dit voor geldt een brief gestuurd waarin staat hoe u zich kunt opgeven. De cursus telt alleen mee als u daarna de verklaring ondertekent. Omdat de cursus digitaal is, kan dat niet op hetzelfde moment. Tijdens de cursus hoort u waar en wanneer u de verklaring ondertekent.

De volgende digitale cursus is in februari. De mensen waar dit voor geldt, krijgen een brief.

Stuur een e-mail naar gemeente@gouda.nl of bel de gemeente via telefoonnummer 14 0182.