Echtscheiding

Een scheiding regelt u met hulp van uw advocaat of mediator. De rechtbank spreekt de scheiding uit. Dit wordt daarna doorgegeven aan de gemeente en aangepast in de burgerlijke stand.

Als u gaat scheiden, heeft u een advocaat of mediator nodig. Zij helpen u met het regelen van de scheiding en geven u meer informatie over het verloop van de scheiding. Vraagt u samen de scheiding aan? Dan is 1 advocaat of mediator voldoende. Bent u het niet met elkaar eens? Dan kiest u allebei zelf een advocaat uit.

Uw huwelijk eindigt nadat de rechter de scheiding heeft uitgesproken. De scheiding is pas definitief als de beslissing van de rechter is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister van de burgerlijke stand. Uw advocaat of de advocaat van uw partner regelt dit. Dit gebeurt binnen 6 maanden nadat de scheiding is uitgesproken. Nadat de gemeente van uw advocaat bericht heeft gehad, wordt de scheiding zo snel mogelijk ingeschreven. Uw advocaat krijgt van de gemeente bericht als dit is gedaan.

Een scheiding is vaak een emotionele en onzekere tijd waarin u veel moet regelen en belangrijke beslissingen moet nemen. Het Scheidingsplein helpt met informatie, advies en ondersteuning. Op de website van de Rijksoverheid vindt u ook meer informatie over scheiden en alle zaken die daarbij komen kijken. U kunt met vragen ook terecht bij uw advocaat.

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u dit beëindigen? Kijk voor meer informatie hierover op de pagina ‘Beëindigen geregistreerd partnerschap‘.