Beëindigen geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap kan in sommige gevallen zonder tussenkomst van een rechter worden stopgezet. Of dit voor u ook zo is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Nadat een geregistreerd partnerschap is beëindigd, geeft uw advocaat of notaris dit door aan de gemeente. De melding wordt dan ingeschreven in de burgerlijke stand.

Heeft u samen kinderen onder de 18 jaar of bent u het niet met elkaar eens? Dan beëindigt de rechter het geregistreerd partnerschap. Dat gaat dan op dezelfde manier als bij een echtscheiding. Bekijk voor meer informatie hierover de pagina ‘Echtscheiding’.

Heeft u samen geen kinderen of zijn uw kinderen ouder dan 18 jaar? Dan kunt u samen een overeenkomst laten opstellen bij een notaris of advocaat. U moet het dan wel met elkaar eens zijn. Bent u het niet met elkaar eens? Dan beëindigt de rechter het geregistreerd partnerschap. Dat gaat dan op dezelfde manier als bij een echtscheiding.

De beëindiging van een geregistreerd partnerschap is vaak een emotionele en onzekere tijd waarin u veel moet regelen en belangrijke beslissingen moet nemen. Het Scheidingsplein helpt met informatie, advies en ondersteuning. Op de website van de Rijksoverheid vindt u ook informatie over de beëindiging van een geregistreerd partnerschap en alle zaken die daarbij komen kijken.