PMD-afval

Veel afval is prima opnieuw te gebruiken (recyclen) door het goed te scheiden. Wilt u weten waar u verschillende soorten afval mag weggooien? Kijk op de website afvalscheidingswijzer of download de afvalscheidingswijzer app in de appstore.

PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken. Niet alle soorten plastic en metaal mogen bij het PMC-afval. Twijfelt u of iets bij het PMD-afval hoort? Bekijk dan de afvalscheidingswijzer. U hoeft de verpakkingen niet schoon te spoelen, als ze maar leeg zijn. Drinkpakken kunt u het beste plat vouwen en daarna de dop er weer op draaien.

PMD-afval gooit u weg in openbare PMD-containers of in PMD-zakken (voorheen: Plastic Hero). PMD-zakken kunt u gratis ophalen. Wilt u weten waar? Ga naar de website van Cyclus en vul uw postcode en huisnummer in. Daarna kies u voor ‘plastic, metaal en drankenkartons’.

Op de inzameldag kunt u uw volle PMD-zak neerzetten op de plaats waar afval wordt opgehaald. U kunt de zak ook vastmaken aan de ophangringen aan lantaarnpalen. Wilt u een nieuwe ophangring aanvragen? Dat kunt u doen op de pagina melding afval en vervuiling.

U kunt PMD-afval ook in 1 van de openbare PMD-containers gooien.

Een overzicht van openbare PMD-containers vindt u op deze kaart. Vink aan de rechterkant de container aan die u zoekt. Linksboven kunt u de kaart groter maken.

Nee, u kunt geen eigen container krijgen voor PMD. We hebben ervoor gekozen om PMD met zakken in te zamelen, omdat:

  • in de praktijk blijkt dat dit meer apart PMD-afval oplevert dan andere inzamelmanieren;
  • in zakken PMD minder vervuiling zit met andere materialen dan in containers;
  • veel inwoners niet meer containers in hun tuin willen;
  • inzamelen met zakken de goedkoopste manier is waardoor inwoners minder afvalstoffenheffing betalen.