GFT-afval

Veel afval is prima opnieuw te gebruiken (recyclen) door het goed te scheiden. Wilt u weten waar u verschillende soorten afval mag weggooien? Kijk op de website afvalscheidingswijzer of download de afvalscheidingswijzer app in de appstore.

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Dit mag u bij het GFT-afval gooien:  

  • groente en fruit;
  • brood;
  • koffiefilters en theezakjes;
  • etensresten (rauw, gekookt, gebakken);
  • schillen;
  • bloemen en planten.

Andere dingen mogen niet bij het GFT-afval. Denk bijvoorbeeld aan kauwgom, plastic en folies, metaal, huisdierpoep en bakvulling voor dieren, kurken, asbakresten en houtskoolresten. 

Heeft u veel tuinafval, zoals snoeiafval? Gooi ook dit niet bij het GFT. Kijk voor meer informatie op de pagina over snoeiafval. Gooi ook geen grond- of tuinaarde bij het GFT. Kijk voor meer informatie op de pagina over grond- of tuinaarde.

Bekijk het plaatje op een groter formaat. 

GFT gooit u in uw groene minicontainer of in een openbare GFT-container.

Een overzicht van openbare GFT-containers vindt u op deze kaart. Vink aan de rechterkant de container aan die u zoekt. Linksboven kunt u de kaart groter maken.

U kunt uw GFT-afval het beste in een krant of biologisch afbreekbaar zakje doen en daarna in de container gooien. U herkent de biologisch afbreekbare zakjes (biozakjes) in de winkel aan het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo. Wij adviseren de zakjes na maximaal 3 dagen te vervangen. De biozakjes kunnen doorlekken als u deze niet op tijd vervangt, er (hete) vloeistoffen in gooit (bijvoorbeeld jus of saus) of deze luchtdicht afsluit.

Doe GFT-afval niet in normale plastic zakken. Deze zakken verteren niet. Als ze bij het GFT komen, wordt het afval afgekeurd en kan het niet gerecycled worden.  

Woont u in de binnenstad en heeft u een tuin? Dan kunt u gebruikmaken van een groene minicontainer voor de inzameling van uw groente-, fruit- en tuinafval.

Er zijn een aantal voorwaarden voor het gebruik van de groene minicontainer:

  • u moet een tuin hebben;
  • u biedt de minicontainer aan op de plaats die door de gemeente is bepaald (dat kan betekenen dat u wat verder met de minicontainer moet lopen);
  • u zet de minicontainer in de tuin en laat deze niet op straat staan (behalve op inzamelingsdagen);

Wilt u gebruikmaken van een groene minicontainer? U kunt deze aanvragen bij Cyclus. Neem contact op met de klantenservice via telefoonnummer (0182) 54 75 00.