Advies hout stoken

Hout stoken is een risico voor de gezondheid van iedereen: mensen die in de buurt wonen, maar ook voor uzelf, als stoker. Vooral kwetsbare groepen als mensen met een longziekte, ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door de rook van een houtvuur of barbecue. Deze mensen kunnen benauwd worden, moeten veel hoesten of krijgen (blijvend) een slechtere longfunctie. Ook bij kleine hoeveelheden houtrook kunnen zij klachten ontwikkelen. Als ze veel rook inademen, kunnen de klachten lang blijven, ook als het vuur uit is. 

Houtrook is schadelijk voor de gezondheid. Maar hoeveel last iemand heeft of welke klachten iemand krijgt, hangt af van de hoeveelheid rook, hoe lang je het inademt, hoe gezond je bent en welke stoffen er precies in de rook zitten. Dit laatste noemen we ook wel de samenstelling van de rook. Er zijn ook mensen die last hebben van de geur van houtrook. 

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen, hangt af van het soort kachel, het hout dat u gebruikt en de manier waarop u stookt. Met een paar veranderingen in de manier waarop u stookt, kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen verlagen. Plaatselijk kan de luchtvervuiling bij windstil weer hoog oplopen. Bij windstil of mistig weer kunt u het vuur dus beter uitlaten. En: hoe vollediger het hout verbrandt, hoe minder schadelijke stoffen er vrijkomen.

U kunt een stookadvies opvragen via de Stookwijzer. Deze geeft op elk moment van de dag aan of u op basis van het weer waar u zich bevindt beter wel of niet kan stoken. Er is ook een stookalert. Het stookalert wordt aangezet bij ongunstigste weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit. Het advies geldt 24 uur.

Wilt u meer weten over stoken met houtkachels en haarden? Kijk op de website van de ODMH.

Infographic over hout stoken

Kunt u de infographic niet bekijken? Bekijk dan de uitgeschreven tekst.