Beroepsonderwijs

In Gouda zijn verschillende beroepsopleidingen op MBO en HBO niveau. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle beroepsopleidingen in de stad. Daarnaast is er Campus Gouda. Hierin werken bedrijven, onderwijs en overheid in de regio Midden-Holland samen om onderwijs en arbeidsmarkt bij elkaar te brengen.

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leidt op tot een groot aantal beroepen; van bakker of slager tot administratief medewerker of medewerker in de zorg. Alle opleidingen combineren leren op school met leren in de praktijk. De verhouding tussen theorie en praktijk verschilt per opleiding. In Gouda zijn 3 mbo-onderwijsinstellingen.

mboRijnland

Beroepsonderwijs en volwassenen-educatie
Groen van Prinsterersingel 52
Website mboRijnland

Wellantcollege (protestants-christelijk)

Vmbo-groen, mbo
Ronsseweg 555
Website Wellantcollege

Hoornbeeck College (christelijk)

Noordelijk Halfrond 10
Website Hoornbeeck College Gouda

Het hoger beroepsonderwijs (hbo) leidt studenten op tot verschillende functies binnen het bedrijfsleven en de overheid. Hbo-opleidingen zijn voornamelijk gericht op de ontwikkeling van vaardigheden die direct aansluiten op de beroepspraktijk en op de overdracht van vak-theoretische kennis. In Gouda is 1 hbo-instelling.

Driestar Educatief (christelijk-reformatorisch)

De PABO, docenten- en pedagogische opleidingen
Burgemeester Jamessingel 2
Website Driestar Educatief

Bij particulier onderwijs is er sprake van kleine klassen en extra aandacht voor de leerlingen. Dit zorgt voor onderwijs op maat. Particuliere scholen worden niet bekostigd door de overheid. In Gouda zijn 3 particuliere beroepsonderwijs-instellingen.

ICT Praktijk Academie

Een praktijkgerichte hbo ICT-opleiding
Website ICT Praktijk Academie

Essenzo Business School

Bedrijfsopleidingen op mbo- en hbo-niveau
Burgemeester van Reenensingel 101

Website Essenzo Business School

Betonvereniging

Opleidingen op het gebied van beton
Buchnerweg 3
Website Betonvereniging

Bedrijven, onderwijs en overheid in de regio Midden-Holland werken samen om onderwijs en arbeidsmarkt bij elkaar te brengen in een duurzame en innovatieve omgeving. Studenten van verschillende niveaus gaan aan de slag met vraagstukken die op de agenda staan bij bedrijven en overheid uit de regio. Binnen Campus Gouda worden vanaf september 2021 modules aangeboden vanuit twee verschillende Living Labs.