Gastouderopvang van 0 tot 13 jaar

Gastouderopvang is een oppas bij u thuis of bij de gastouder thuis. Het kind wordt in een huiselijke en kleinschalige omgeving opgevangen. De gastouder moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

Er gelden wettelijke voorschriften. Een gastouder zorgt voor maximaal 6 kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar. Heeft de gastouder zelf ook 1 of meerdere kinderen tot 10 jaar? Dan worden deze ook meegeteld. Bijvoorbeeld: de gastouder heeft zelf 1 kind van 3 en 1 kind van 6. Dit betekent dat de gastouder dan nog 4 andere kinderen mag opvangen. Zijn de kinderen allemaal jonger dan 4 jaar? Dan mogen er niet meer dan 5 kinderen tegelijkertijd aanwezig zijn. Dit aantal is inclusief de eigen kinderen van de gastouder tot 4 jaar. Sommige kinderen komen een paar uur per week, anderen meerdere dagen.

In de wet Kinderopvang en Kwaliteitseisen (Wko) staan regels voor gastouderopvang. Er worden hoge kwaliteitseisen gesteld aan gastouderbureaus en gastouders. Alleen gastouders die aan deze eisen voldoen staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

U kunt contact opnemen met een Gouds gastouderbureau of een gastouderbureau uit de regio. Op de website van een gastouderbureau staat vaak een telefoonnummer of een e-mailadres.

De kosten voor gastouderopvang bestaan uit bemiddelings- en opvangkosten. De bedragen kunnen per gastouderbureau verschillen. Bekijk voor meer informatie over de kosten de website van de gastouder van uw keuze. U kunt een deel van de kosten terugvragen bij de Belastingdienst. Dit wordt kinderopvangtoeslag genoemd. De gastouder moet dan wel in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staan.

Gastouderbureaus kunnen u helpen aan een geschikte gastouder. Een gastouderbureau begeleidt ook gastouders en controleert de kwaliteit van de opvang. Gastouderbureaus moeten in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staan.