Duurzaam maken monument

Als u iets aan uw monument wilt veranderen, heeft u vaak een vergunning nodig. De gemeente Gouda vindt het belangrijk dat ook monumenten duurzaam worden. Bijvoorbeeld door energie te besparen of energie op te wekken. Daarom hebben we de regels voor een vergunning om een monument duurzaam te maken, soepeler gemaakt. Hierdoor wordt het makkelijker om uw monument te verduurzamen. De nieuwe regels staan in de Regeling erfgoed en duurzaamheid Gouda. We helpen u graag om te kijken wat er mogelijk is om uw monument duurzaam te maken.

Voorbeelden om uw monument duurzaam maken:

 • de cv-leidingen isoleren
 • radiatorfolie plaatsen
 • enkel glas vervangen door isolatieglas, bijvoorbeeld dubbel glas
 • achterzetglas (een extra raam aan de binnenkant van uw raam, waardoor het een dubbelraam wordt) plaatsen
 • zonnepanelen plaatsen

Op de kaart kunt u zien of uw woning een monument is.

Ja, u krijgt 50% korting op het vergunningsdeel ‘Wijzigen monument’. Als de kosten van het duurzaam maken van uw monument minder zijn dan  € 20.000,-, kost de vergunning € 180,70, als de kosten meer zijn dan  € 20.000,-, kost de vergunning € 361,40.

Ja, u kunt 50% korting krijgen tot een maximum van € 1.750,- excl. BTW op een Duurzame Monumenten adviseur (DuMo-adviseur) van Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg. 

Een DuMo-adviseur kan u helpen met het volgende:

 • helpen om een keuze te maken uit verschillende duurzame maatregelen;
 • het meelezen en beoordelen van plannen en/of offertes;
 • aansluiten bij een bouwvergadering;
 • inzicht geven in financieringsmogelijkheden;
 • een financierings- of subsidieaanvraag regelen;
 • de vergunningaanvraag doen;
 • het wegnemen van vragen of eventuele obstakels.

Kijk op de pagina van het Ontzorgingsprogramma van de Rijksoverheid voor meer informatie. Hier kunt u ook de Zelfscan Duurzaam Monument doen, om te kijken of u in aanmerking komt. 

Dat ligt er aan wat u doet om uw woning duurzaam te maken. Als het duurzaam maken betekent dat u wijzigingen aanbrengt aan de voorkant van uw woning of aan de zij- of achterkant of dak van uw woning, die te zien zijn vanaf de openbare weg, heeft u hiervoor een vergunning nodig. Als de wijzigingen makkelijk teruggedraaid kunnen worden, niet zichtbaar zijn vanaf de straat en aan de achterzijde van het gebouw zijn, heeft u geen vergunning nodig.

Als u vragen heeft over de regeling, kunt u bellen met het omgevingsloket, telefoonnummer 14 0182 of stuur een e-mail naar gemeente@gouda.nl.

Kijk op de dakenkaart of het mogelijk is om op uw monument zonnepanelen te plaatsen. Als het mogelijk is om op uw monument zonnepanelen te plaatsen, betekent dit niet dat u ook automatisch een vergunning hiervoor krijgt. Uw dak moet bijvoorbeeld ook sterk genoeg zijn voor de zonnepanelen. In de regeling leest u waar uw dak nog meer aan moet voldoen als u zonnepanelen wilt plaatsen. Heeft u hier vragen over? Bel dan het omgevingsloket op telefoonnummer 14 0182 of stuur een e-mail naar gemeente@gouda.nl.