Ontheffing tijdelijk alcohol schenken

Wilt u alcoholische dranken tijdens een evenement schenken? Dan heeft u naast de evenementenvergunning een ontheffing voor de Alcoholwet nodig. Met deze ontheffing heeft u toestemming om zwak-alcoholhoudende drank te schenken tijdens uw evenement. In deze dranken is het alcoholpercentage lager dan 15%. U mag geen sterke dranken schenken.

DigiD Logo

Log in met DigiD en uw persoonsgegevens zijn al ingevuld. Lees meer over DigiD.

Aanvragen
eHerkenning logo

Log in met eHerkenning en uw organisatiegegevens zijn al ingevuld. Lees meer over eHerkenning.

Aanvragen

Wilt u geen evenement, maar een bijzondere gelegenheid (zoals de feestelijke opening van uw nieuwe zaak) organiseren? Is deze gelegenheid tijdelijk en hoeven bezoekers geen kaartje te hebben? Dan heeft u voor het schenken van zwak- alcoholhoudende dranken ook een ontheffing nodig.

Om de ontheffing aan te vragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet u bijvoorbeeld minimaal 21 jaar oud zijn en heeft u geen strafblad. U moet ook in het bezit zijn van een verklaring Sociale Hygiëne.

Let op: u kunt geen ontheffing aanvragen voor een periode van langer dan 12 dagen achter elkaar. Heeft u de ontheffing gekregen? Dan moet deze (of een afschrift daarvan) aanwezig zijn op de plek waar u alcohol schenkt.

U moet de ontheffing uiterlijk 4 weken van te voren aanvragen.

U moet een plattegrond met de aanvraag meesturen. Op deze plattegrond moet u de locaties intekenen waarop zwak-alcoholhoudende dranken worden geschonken. Bent u niet de organisator van het evenement, maar bijvoorbeeld het bedrijf dat de catering tijdens het evenement verzorgt? Dan moet u ook de toestemming van de organisator van het evenement met de aanvraag meesturen.

U kunt de ontheffing aanvragen via de knoppen bovenaan deze pagina. Als u de aanvraag doet als organisatie, dan kiest u voor eHerkenning. Meer informatie over eHerkenning vindt u op de pagina ‘online zaken regelen met eHerkenning

Het aanvragen van een ontheffing kost € 25,60. Dit bedrag betaalt u bij de aanvraag met een creditcard of via iDEAL. Als de gemeente uw aanvraag afwijst, krijgt u het geld niet terug.

De rekening kunt u downloaden uit uw zaak op MijnGouda.

Als het niet lukt om het formulier online in te vullen, dan kunt u ons bellen.