Gratis advies zero-emissiezone

Vanaf 1 januari 2025 komt er in Gouda een zero-emissiezone (ZE-zone). Dat betekent dat dan in deze zone alleen uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens nog zijn toegestaan. Heeft u als ondernemer een brandstof aangedreven voertuig, dan mag u de ZE-zone niet in. Daarom is het belangrijk dat u overstapt op elektrisch rijden of andere vormen van emissievrij vervoer.

De gemeente ondersteunt en adviseert bedrijven bij de overstap naar uitstootvrije voertuigen en het zo efficiënt mogelijk uitvoeren van uw ritten. Iedere ondernemer die regelmatig in de ZE-zone van Gouda komt of zijn bedrijf in de ZE-zone van Gouda heeft, kan een persoonlijk adviesgesprek aanvragen. U doet dat online via onderstaande knop.

Klik op Aanvragen en  vul uw gegevens in.

Aanvragen

De logistiek makelaar van de gemeente helpt u met een gratis en persoonlijk advies en praktische tips. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden van elektrisch rijden voor uw bedrijf, de kosten, subsidievoorwaarden en andere voordelen. Ook geeft hij uitleg over de ZE-zone in Gouda. Voor meer informatie kunt u kijken op de projectpagina Zero-emissiezone. Daarnaast kijkt de logistiek makelaar samen met u naar de mogelijkheden om over te stappen naar een elektrische bestelbus. Aan de hand van het wagenpark dat u nu heeft geeft hij advies op maat. Bijvoorbeeld wat de kosten van een elektrische bestelbus zijn, hoe het in de praktijk is om  met een elektrische bus te rijden, waar kunt u de bus opladen enzovoort. U kunt met de E-bestelcalculator zelf al berekenen wat de geschatte kosten en mogelijke kostenbesparingen zijn als u overstapt naar een elektrische bestelbus. Als u een elektrische bus koopt, zijn er verschillende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar. De logistiek makelaar bespreekt met u de mogelijkheden voor uw bedrijf. Ook neemt hij met u  verschillende oplossingen voor efficiënte stadslogistiek door wat kan leiden tot minder ritten en kilometers. Een voorbeeld hiervan is het gebruik maken van een stadsdistributiehub in Gouda. Kijk voor meer informatie over de stadsdistributiehub op de projectpagina Zero-emissiezone.

Na het adviesgesprek ontvangt u een adviesrapport over elektrische bestelbussen en efficiënte stadslogistiek. Daarnaast ontvangt u inloggegevens voor een persoonlijke, online omgeving. In deze online omgeving kunt u de kostenberekeningen voor de verschillende elektrische bestelbussen bekijken.

De Rijksoverheid biedt een aanschafsubsidie voor een elektrische bestelauto aan (SEBA). Deze subsidie maakt het aantrekkelijker om elektrische bestelauto’s te kopen. De aanschafsubsidie kunt u combineren met andere subsidies. De Rijksoverheid moedigt elektrisch rijden aan met een milieu-investeringsaftrek (MIA) op een elektrische bestelauto en een MIA op de prijs van laadpalen. Ook hoeft u voor een elektrische bestelauto geen motorrijbelasting te betalen en is er een lagere bijtelling. Lees meer over deze subsidies en fiscale voordelen op de informatiepagina over elektrisch rijden met bestelbussen.

U kunt een adviesgesprek online aanvragen via bovenstaande knop. De logistiek makelaar neemt binnen 5 werkdagen contact met u op.

Wilt u meer weten over rijden met een elektrische bestelbus, kijk dan op de informatiepagina over elektrisch rijden met bestelbussen.

Als u vragen heeft, kunt u een mail sturen naar gemeente@gouda.nl.