Exploitatievergunning

Start u een openbare inrichting in Gouda? Dan moet u een exploitatievergunning hebben. Een openbare inrichting is bijvoorbeeld een restaurant of theater. Meer voorbeelden noemen we in de tekst hieronder. Als u alcohol wilt schenken, heeft u ook een alcoholvergunning nodig. Deze vraagt u samen met de exploitatievergunning aan. Zonder een exploitatievergunning mag u uw openbare inrichting niet openen en exploiteren.  

Let op: bevindt de openbare inrichting zich in een winkel, zorginstelling, museum, bedrijfskantine of een bedrijfsrestaurant? Dan heeft u geen exploitatievergunning nodig. Meer informatie hierover vindt u hieronder bij de vraag ´Wat is een openbare inrichting´?

We raden u aan contact op te nemen met de gemeente als u van plan bent om een exploitatievergunning aan te vragen. Hiervoor kunt u bellen met het team Bijzondere wetten via telefoonnummer 14 0182. We maken dan een afspraak om samen met u door te nemen wat u moet aanleveren.

eHerkenning logo

Log in met eHerkenning en uw organisatiegegevens zijn al ingevuld. Lees meer over eHerkenning.

Aanvragen

Dit zijn in ieder geval openbare inrichtingen:

Cafés, cafetaria’s, hotels, buurthuizen, restaurants, koffie- en theehuizen, bel/internetwinkels, waterpijpcafés (shishalounges), discotheken, bowling- c.q. kegelcentra, afhaalcentra en bezorgcentra, bioscopen, theaters, sportkantines, sociëteiten, clublokalen en verenigingsgebouwen en smart- en growshops.

Soms is er geen vergunning nodig, bijvoorbeeld als een openbare inrichting zich bevindt ín een zorginstelling of een bedrijfskantine. Hierover leest u meer in de APV. Hier staat ook in wat precies een openbare inrichting is.

Alle exploitanten en leidinggevenden moeten een Verklaring Omtrent Gedrag hebben. Deze kunt u aanvragen via gemeente@gouda.nl.

De gemeente vraagt u ook om een Bibob-vragenlijst in te vullen. Met behulp van uw antwoorden bepaalt de gemeente of er een risico is dat de vergunning gebruikt gaat worden voor criminele activiteiten. Meer informatie vindt u op de pagina Bibob-onderzoek.

Vanaf 1 juli 2023 is er een nieuw register sociale hygiëne. De mensen die het SVH-diploma hebben gehaald voor 1 juli 2023 moeten zich binnen 5 jaar opnieuw registreren, maar nu bij de landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh). Herregistratie kan via de website van het Register Sociale Hygiëne.  Als u zich niet opnieuw registreert binnen de termijn van 5 jaar vervalt het oude SVH-diploma en zult u opnieuw de opleiding moeten doen.

De vergunning is geldig voor onbepaalde tijd, u hoeft de vergunning dus maar 1 keer aan te vragen. Let op: verandert de exploitatievorm, rechtsvorm of inrichting? Dan moet u een nieuwe exploitatievergunning of een wijziging van de vergunning aanvragen. Een exploitatievergunning is persoonsgebonden. Dat wil zeggen dat een vergunning nooit overgedragen kan worden aan iemand anders.

De vergunning kost € 524,55. U betaalt dit bedrag tijdens de online aanvraag meteen met iDEAL of een creditcard. Daarna kunt u een rekening voor uw betaling downloaden uit uw zaak op MijnGouda. Ook als u de vergunning niet krijgt, moet u deze kosten betalen.

U start de aanvraag met de knop bovenaan deze pagina. Bij het doen van de aanvraag heeft u eHerkenning nodig. Meer informatie over eHerkenning vindt u op de pagina ‘online zaken regelen met eHerkenning‘.

Als het niet lukt om het formulier online in te vullen, dan kunt u ons bellen.