Kindercollege

Sinds 2014 heeft Gouda een kinderburgemeester en kinderwethouders. De verkiezing is een samenwerking tussen de Samenwerkende ondernemersverenigingen (SOG), de Brede School en de gemeente Gouda. Op 27 juni 2023 werd Pheline van der Linden gekozen tot 10e kinderburgemeester van Gouda.

Burgemeester Pieter Verhoeve met kinderburgemeester Pheline van der Linden.

Pheline (Kindcentrum Goejanverwelle) wilde in het Kindercollege om mee te denken over nieuwe ontwikkelingen om Gouda nog mooier te maken. Belangrijke punten voor haar zijn meer uitdagende én meer fitness speeltuinen; meer rookvrije plekken in Gouda; meer activiteiten in Gouda met de Rotterdampas; en dat ieder kind met een zwemdiploma van school af gaat.

Ook zijn er 5 kinderwethouders:

  • Jasmijn Bioch – Jeugd & Welzijn
  • Julia Warga – Onderwijs & Cultuur
  • Luc van Gastel – Natuur & Duurzaamheid
  • Noah Kleespies – Sport & Burgerschap
  • Noor Slingerland – Sociale Zaken
Het college samen met het kindercollege bij het Huis van de Stad

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan met kinderwethouder Luc van Gastel.
Wethouder Michel Klijmij-van der Laan met kinderwethouder Luc van Gastel.

Luc (Triangel) wilde in het Kindercollege omdat hij veel creatieve ideeën en oplossingen heeft. Bijvoorbeeld over dingen die veranderd of verbeterd moeten worden om voor een betere wereld te zorgen. Hij vindt het belangrijk dat er spelletjeskasten, en vaste spelletjesmiddagen in speeltuinen en verzorgingshuizen zijn. ‘Zo ga je eenzaamheid tegen’, zegt Luc. Ook wil Luc afval op straat aanpakken door er een spel van te maken.

Wethouder Thierry van Vugt met kinderwethouder Julia Warga.
Wethouder Thierry van Vugt met kinderwethouder Julia Warga.

Julia (Livingstoneschool) wilde in het Kindercollege omdat ze het leuk vindt om voor een grote groep te praten en plannen te bedenken voor Gouda. Ze wil dat alle kinderen hun ideeën kunnen opgeven zodat ze allemaal betrokken zijn. Belangrijke punten voor haar zijn: veiliger verkeer; dat kinderen hun plannen kunnen inleveren in een ideeënbus; speeltuinen voor alle kinderen, zoals bijvoorbeeld vogelnestschommels voor kinderen met een handicap.

Wethouder Anna van Popering-Kalkman met kinderwethouder Jasmijn Bioch.
Wethouder Anna van Popering-Kalkman met kinderwethouder Jasmijn Bioch.

Jasmijn (Prinses Julianaschool) wilde in het Kindercollege omdat ze veel ideeën voor kinderen heeft, uit alle soorten gezinnen, arm of rijk. Ze vindt het belangrijk dat we meer met elkaar verbinden in Gouda, en dat iedereen erbij hoort. Ze wilt meer speelplekken in Gouda, dat alle kinderen kunnen sporten, en dat kinderen worden ingeburgerd (inkinderen) door ze te koppelen aan Goudse kinderen. Hierdoor voelen ze zich sneller thuis. Volgens Jasmijn heeft de jeugd de toekomst.

Wethouder Michiel Bunnik met kinderwethouder Noah Kleespies.

Noah (De Ridderslag) wilde in het Kindercollege omdat hij voor een groep durft te staan, en veel ideeën voor Gouda heeft. Hij vindt het belangrijk dat iedereen in de groep gehoord wordt. Daarnaast wil Noah meer speelplekken voor kinderen van 11 jaar of ouder, meer sportactiviteit, dat mensen meer bewust worden van vlees eten, rommel op straat aanpakken en dat alles eerlijk verloopt.

Wethouder Jan Kees Oppelaar met kinderwethouder Noor Slingerland.

Noor (Livingstoneschool) wilde in het kindercollege omdat ze sociaal is, en zich op haar gemak voelt onder te mensen. ‘Ik vind het leuk om mee te denken en laat mijn kijk op dingen graag horen’, zegt Noor. Ze vindt het belangrijk dat er meer activiteiten voor vluchtelingkinderen in Gouda zijn, dat er meer sporttoestellen buiten zijn zodat iedereen gratis kan sporten, en dat er meer drempels zijn voor veiliger verkeer.

Publiek optreden

De kinderburgemeester heeft een ceremoniële en feestelijke functie en vertegenwoordigt samen met de kinderwethouders de kinderen van Gouda. Wilt u de kinderburgemeester of een kinderwethouder uitnodigen? Vraag dan een publiek optreden aan.

Kijk voor meer informatie over het kindercollege op de website van de Brede School Gouda.