Terug naar het overzicht

Zonnebloemen-sleutelkoord voor dat extra beetje geduld

Op de foto wordt een zonnebloemen-sleutelkoord, ook bekend als het Hidden Disabilities Sunflower Keycord overhandigd voor het Huis van de Stad.

Een vrolijk sleutelkoord van zonnebloemen tegen een groene achtergrond: voor mensen met een verborgen beperking kan het een wereld van verschil maken. Aan baliepersoneel, winkelmedewerkers of zorgverleners laten zij met dit koord discreet zien extra steun, hulp of wat meer tijd nodig te hebben.

Het zonnebloemen-sleutelkoord komt uit Groot-Brittannië en is dan ook beter bekend als ‘Hidden Disabilities Sunflower Keycord’. Als hulpmiddel voor mensen met een verborgen (onzichtbare) beperking en als teken van toegankelijkheid en inclusiviteit heeft ook de gemeente Gouda het nu omarmd.

Dat is te danken aan een motie van de politieke partijen Leefbaar Gouda, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren die eind vorig jaar unaniem door de gemeenteraad is aangenomen en inmiddels door het stadsbestuur is uitgevoerd. Concreet betekent dit, dat het sleutelkoord nu gratis is af te halen aan de publieksbalie van het Huis van de Stad en dat baliemedewerkers het symbool herkennen en erkennen.

Boodschap en begrip

“Er zijn aandoeningen zoals chronische pijn, ADHD, autisme of niet-aangeboren hersenletsel die voor anderen niet meteen duidelijk zijn, maar die het dagelijks leven van mensen die ze hebben een stuk veeleisender kunnen maken”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman (onder meer Inclusie en Diversiteit). “Zonder zichtbaar bewijs van de verborgen beperking is het voor anderen vaak moeilijk om de problemen te herkennen, laat staan erkennen. Daardoor is er vaak weinig sympathie en begrip. Het zonnebloemen-sleutelkoord helpt heel subtiel boodschap en begrip bij elkaar te brengen – op een manier die we kennen van het spreekwoord: een goed verstaander heeft slechts een half woord nodig.”

Iedereen met een verborgen beperking kan ervoor kiezen zichtbaar te zijn wanneer hij of zij dat nodig vindt. Er is geen lijst van verborgen beperkingen waarvoor je je moet kwalificeren. Als je een verborgen beperking hebt en denkt dat het dragen van het zonnebloemen-sleutelkoord je kan helpen, dan moet je dat zeker doen. Het is een discreet teken, van veraf goed zichtbaar en tegelijkertijd onderscheidend. De zonnebloem is bovendien een wereldwijd bekende bloem en ook nog eens genderneutraal.