Terug naar het overzicht

Zo werkt Gouda aan inclusiviteit

Dit is een oud nieuwsbericht.
Een vrouw in een rolstoel en een man staan in een ruimte vol met sport/fysiotherapie apparaten.

In Gouda willen we dat iedereen mee kan doen. Daarom is in 2022 de Lokale Inclusie Agenda ‘Onbeperkt meedoen’ vastgesteld door de Gemeenteraad. Hoe het daarmee gesteld is, is te lezen in de vandaag uitgekomen Voortgangsrapportage lokale inclusieagenda 2023. De samenvatting van het rapport is online te lezen.

Aan de hand van hoofdstukken met titels als Inclusieve leefomgeving’ en ‘Sport & cultuur’ neemt de gemeente de lezer mee langs alle al gezette stappen, en ook een deel nog te zetten stappen. Want, zo zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman: “Inclusie is een werkwoord. We hebben goed gekeken naar wat er nodig is in de stad. Niet alleen zelf, maar juist ook met bijvoorbeeld de GAB, de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking en de Regenboogalliantie. Met als uitgangspunt dat het niet uit mag maken of je een beperking hebt, ziek bent, wat je geslacht is, op wie je valt of wat je achtergrond is. Of je nu oud bent of jong, veel geld hebt of weinig geld.”

Om te onderzoeken hoe toegankelijk de openbare ruimte is, is er bijvoorbeeld een ‘schouw’ gedaan. Daarbij werd gekeken naar zaken als: zijn er voldoende toiletten? Kun je stevig op de stoep lopen als je slecht ter been bent? En kun je in het Huis van de Stad terecht met een rolstoel? Dit heeft onder andere geleid tot verbetering van de vindbaarheid van toiletten via de Hoge Nood-app. En het aanpassen van zes speeltuinen, zodat ook kinderen met een beperking er goed kunnen spelen.

Verschillende thema’s

Daarnaast wordt er hard gewerkt aan voorlichting over thema’s als racisme, lhbti+ en andere inclusiethema’s. Zo komt er op scholen ook dit jaar weer een ‘tolerantielespakket’, vieren we voor de tweede keer op rij Keti Koti en blijft Gouda actief als Regenboogstad.

Wethouder van Popering: “Mee kunnen doen is ontzettend belangrijk voor mensen. We zien dat dat lang niet altijd kan. Omdat een sportabonnement of museumbezoek te duur is, je op voetbal niet durft te zeggen dat je op mannen valt of teksten in brieven te veel moeilijke woorden bevatten. In Gouda willen we dat anders. Dus daar werken we hard aan. Dat er binnenkort kinderen die een rolstoel gebruiken gewoon in een speeltuin kunnen spelen met andere kinderen. Dat vind ik mooi. Kind kunnen zijn, vriendjes kunnen maken, gewoon meedoen, dat is zo ontzettend belangrijk.”

Foto: Astrid den Haan