Terug naar het overzicht

Winnaars Gouda Cheese Awards 2022

Anita Witzier presenteert de finale van de Cheese Awards. Ze staat op het podium voor De Waag. Aan de rechterkant zit de jury: meesterkok Rudolph van Veen, burgemeester Pieter Verhoeve en journalist Myra Madeleine.

De allerlekkerste Gouda 48+ jong is ’t Kaaslokaal! Deze kaas van CONO Kaasmakers won donderdag 15 september goud bij de Gouda Cheese Awards 2022. In de categorie Gouda light belegen ging de eerste prijs naar Uniekaas 30+ Belegen van Uniekaas Holland. De winnende kazen dragen een jaar lang het predicaat ‘lekkerste kaas van Nederland’.

In de categorie Goudse 48+ jong ging zilver naar Gouda Jong Gerkesklooster van Royal FrieslandCampina en brons naar Zaanlander van Albert Heijn. In de categorie Gouda light belegen was Blesckens Finest 30+ van Zuivelfabriek De Graafstroom goed voor zilver en kreeg Milner Belegen van Royal FrieslandCampina brons.

VIP-jury met Rudolph van Veen

De doorslaggevende beoordeling werd gegeven door een VIP-jury onder leiding van de Goudse burgemeester Pieter Verhoeve. Samen met Meesterkok Rudolph van Veen en culinair journalist Myra Madeleine keurde hij de 6 genomineerde kazen. De spannende finale werd gepresenteerd door Anita Witzier; de felbegeerde glazen trofeeën werden uitgereikt door Frau Antje.

Blokje meeproeven en kooktips

De beslissende proeverij op het grote podium op de Markt was live te volgen voor publiek. En publiek was er genoeg; de toch al drukke kaasmarkt van Gouda trok honderden mensen die niet alleen een blokje mee wilden proeven en met Frau Antje op de foto wilden, maar ook wilden kijken hoe Rudolph van Veen de boorsels keurde. Hij verraste het enthousiaste publiek met zijn tips over koken met kaas.

Smaak bepaalt

Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. Alle inzendingen zijn begin september geproefd door consumentenpanels van sensorisch marktonderzoeksbureau Essensor in Wageningen. De beste 6 kazen ‒ 3 per categorie ‒ gingen door naar de finale.

Foto: Astrid den Haan