Terug naar het overzicht

Buitententoonstelling 'OPEN over depressiviteit' geopend

Tentoonstelling 'Open over depressiviteit' Achter de Waag

“Mentale gezondheid is niet vanzelfsprekend en vraagt voortdurend onze inzet. Als gemeente willen wij onze jongeren een zo goed mogelijke basis bieden. Dus investeren wij in dit onderwerp, bijvoorbeeld met deze bijzondere buitententoonstelling”. Dat zei wethouder Anna van Popering-Kalkman op maandag 26 februari ter gelegenheid van de opening van de bijzondere buitententoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’.”

De opening was in de Agnietenkapel, de tentoonstelling zelf is buiten Achter de Waag. Met 30 indringende portretten van jonge volwassenen maakt Gouda depressiviteit zichtbaar en bespreekbaar. De bijzondere buitententoonstelling duurt nog tot 18 maart en is voor iedereen gratis toegankelijk. Bij de expositie gaat het om een samenwerking tussen de stichting Open Mind en de gemeente Gouda.

Open Mind brengt maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Dat doet de stichting met het vertellen van relevante verhalen in de openbare ruimte. De buitententoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ laat een groep van 30 diverse ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord, vergezeld van portretfotografie.

Persoonlijke verhalen

Hiervoor reisde fotografe Linelle Deunk samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open Mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De mooie portretten en verhalen die daaruit zijn voortgekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling (vanaf nu in Gouda), een fotokrant en een podcast.

“De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Uit onderzoek blijkt onder meer dat 1 op de 7 jongeren depressieve klachten heeft, 1 op de 3 prestatiedruk ervaart en dat het stigma rondom mentale problemen ook onder jongeren nog groot is”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman.

Stichting MIND Us – die zich inzet voor mentale gezondheid van jongeren – nodigde Gouda vorig jaar uit om koploper te zijn op het gebied van mentale gezondheid onder jongeren. Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, bracht daartoe vorig jaar een werkbezoek aan Gouda. “Deze buitententoonsteling Achter de Waag sluit dan ook naadloos aan bij de Goudse inzet voor dit thema. Hiermee maken we het zichtbaar en bespreekbaar”, aldus Anna van Popering-Kalkman.

Foto: Astrid den Haan