Terug naar het overzicht

Werkbezoek Kongsberg

Groepsfoto van het werkbezoek aan Kongsberg.

Gouda heeft 3 zustersteden: Gloucester in Engeland, Solingen in Duitsland en Kongsberg in Noorwegen. Jaarlijks vieren de Noren op 17 mei de Dag van de Grondwet met onder andere kinderoptochten en fanfares. Dit jaar waren Gouwenaars uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de festiviteiten in Kongsberg.

Leden van Gouda’s Harmonie ‘De Pionier’ en Stedelijke Harmonie Caecilia leverden een muzikale bijdrage aan de parade en vertegenwoordigers van de gemeente Gouda en de gemeenteraad liepen mee. Er was ook tijd voor werkbezoeken aan onder andere de bibliotheek en het technologiepark.

Onze griffier, Eleonore Karman: “Naast bosbouw(ontwikkeling) is Kongsberg ook een stad van innovatie en techniek. Oorspronkelijk was de belangrijkste inkomensbron het werk in de zilvermijnen. Geleidelijk schakelde de industrie over op diverse vormen van geavanceerde technologie, zoals voor defensie, ruimtevaart, offshore, zeevaartsystemen, autoproductie en optische technieken. Tijdens ons werkbezoek kregen we uitleg over deze innovatieve ondernemingen. Democratie staat hoog in het vaandel in Noorwegen. Ik heb deze dagen gesprekken mogen voeren met raadsleden en ambtenaren. Ik was natuurlijk nieuwsgierig naar het werk van de Kongsbergse Griffie. Positief verrast was ik toen bleek dat ook daar de raads- en commissievergaderingen live worden uitgezonden.”