Terug naar het overzicht

Wandel mee voor vrijheid en vrede!

Op de foto staan een aantal jongeren op een rij met de rug naar de kijker toe. Zij hebben hun armen om elkaar geslagen.

Zondag 5 mei viert Gouda haar vrijheid. Maar rondom, dichtbij en verder weg, leven mensen in onvrijheid en heerst er oorlog. Hoe vanzelfsprekend zijn vrijheid en vrede eigenlijk? Hoe is het als je niet jezelf mag zijn – of om te moeten vluchten? En hoe kunnen mensen ondanks hun verschillen vreedzaam samenleven?

Van het verleden en heden naar de toekomst

Op Bevrijdingsdag lopen Gouwenaars samen op: geboren Gouwenaars en nieuwkomers, zwart en wit, jong en oud. De wandeling voert van de Tweede Wereldoorlog naar de realiteit van vandaag. Om te eindigen in een hoopvolle toekomst. Want samen maak je het verschil!

Expositie, minimarkt en Vrijheidssoep

Vertrekpunt van de wandeling is het Nelson Mandela Centrum in Vreewijk, een wijk in Gouda waarin straatnamen, plantsoenen en borden herinneren aan oorlog en vrede. U wandelt met een gids, in kleine groepjes die om het kwartier vertrekken. Onderweg staat u stil op bijzondere plekken, voor een verhaal, een gedicht, een voordracht of muziek. De laatste stop is bij de expositie ‘Wat betekenen mensenrechten voor jou?’ van Amnesty International afdeling Gouda, in het Nelson Mandela Centrum. Daar is ook een minimarkt van Goudse organisaties die zich inzetten voor vrijheid, vrede en gastvrijheid, en maakt u kennis met SPELTALENT, een serious game waarmee nieuwkomers spelenderwijs de Nederlandse taal leren op grote, interactieve beeldschermzuilen. De wandeling wordt afgesloten met een gezamenlijke, traditionele maaltijd: Vrijheidssoep met brood.

Praktische informatie

De wandeling wordt georganiseerd door Stichting 21 maart. De 1e groep start om 15.00 uur, de laatste om 16.30 uur. Alles is gratis, maar meld u wel snel aan via de website van Stichting 21 maart, want vol is vol.

De expositie van Amnesty wordt om 14.00 uur geopend, de minimarkt om 14.30 uur. U kunt beide ook bezoeken als u niet meewandelt.