Terug naar het overzicht

Voorkom overlast door houtstook

Dit is een oud nieuwsbericht.
Haardvuur

De koude wintermaanden komen er aan. Houtkachels en open haarden zorgen voor een gezellige sfeer in huis, maar geven ook rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Deze schadelijke stoffen zorgen voor luchtvervuiling en gezondheidsklachten van uzelf en anderen.

Wilt u toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? De manier waarop u hout stookt kan de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen.

Hoe stookt u goed?

  • Stook alleen droog hout, geen geïmpregneerd of geverfd hout.
  • Laat uw schoorsteen minimaal 1 keer per jaar vegen.
  • Zorg voor goede luchttoevoer naar de haard of kachel.
  • Laat het hout niet smoren (branden met een laag vuur).
  • Maak het vuur aan volgens de Zwitserse methode. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina schoorsteenbrand van de brandweer.

Wanneer stookt u liever niet?

Kijk op de website Stookwijzer voor het stookadvies van die dag. Stook geen hout wanneer er geen wind is, of het mistig is. U kunt zich ook aanmelden voor het stookalert via de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). U krijgt dan vanzelf bericht als het advies is om niet te stoken.

Pagina houtstook

De regels voor goed stoken staan op onze website. Bekijk deze regels op de pagina advies hout stoken. Of vraag een folder op bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), via telefoonnummer (088) 545 00 00.

Last van houtrook?

Heeft u last van houtrook? Ga dan eerst in gesprek met de stoker. Helpt dit niet, maak dan een melding bij de ODMH door een e-mail te sturen naar bwt@odmh.nl of bel naar telefoonnummer (088) 545 00 01.