Terug naar het overzicht

Verkiezingsblog 1: op weg naar de verkiezingen

Kieslijst in een stemhokje met een hand met een potlood.

Over een maand gaan we naar de stembus! Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de gemeente Gouda zijn de voorbereidingen al in volle gang. In deze blog geven wij u een kijkje achter de schermen.

In Gouda mogen in maart zo’n 60.000 inwoners hun stem uitbrengen. Zij kunnen stemmen op meer dan 200 kandidaten en 13 politieke partijen. Binnen de gemeente zijn er ongeveer 10 collega’s die de verkiezingen organiseren. Zij zijn hier al langere tijd mee bezig en regelen van alles: van de stemlocaties tot de einduitslag. Daarbij krijgen ze natuurlijk wel hulp van de rest van de gemeente.

Stemlokalen

U kunt straks op verschillende plekken in de stad uw stem uitbrengen. Op 14 en 15 maart zijn er 5 stemlokalen in Gouda. Op woensdag 16 maart zijn er maar liefst 34 locaties waar u kunt stemmen. De stembureaus worden door ons ingericht. Alles wat we nodig hebben voor de stemlokalen is nu al besteld. Het gaat bijvoorbeeld om stempotloden en kuchschermen.

Wij zorgen er ook voor dat alle stemlocaties toegankelijk zijn voor iedereen. Drempels, opstapjes, draaideuren… we nemen alles onder de loep. Dat doen we samen met de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking (GAB). Zij helpen ons met ervaringsdeskundigen, geven advies en denken mee over oplossingen.

Op de stembureaus zorgen vrijwilligers straks voor de ontvangst en een goed verloop van de verkiezingen. Maar wij zorgen ook goed voor onze vrijwilligers! Samen met Promen, Sport.Gouda en onze eigen collega’s regelen we koffie, thee, fruit, snacks en frisdank. Ook een lekkere Goudse stroopwafel mag niet ontbreken.

Na de verkiezingen

Op woensdag 16 maart worden alle stemmen geteld. Dat gebeurt nadat de stembureaus gesloten zijn. De voorzitters van alle stembureaus komen vanaf ongeveer 22.00 uur naar het Huis van de Stad om alle getelde stemmen in te leveren. Daar zitten zo’n 40 collega’s klaar om alle stemmen te verwerken tot een voorlopige verkiezingsuitslag. We denken dat we de voorlopige uitslag voor de partijen rond 1.00 uur ’s nachts klaar hebben. Een dag later, op donderdag 17 maart, gaan we verder met het verwerken van de uitslagen. Als dat klaar is, kunnen we ook een voorlopige uitslag voor de kandidaten maken.

Maandag 21 maart om 10.00 uur maken we de uitslag bekend in een openbare zitting van het hoofdstembureau. Onze burgemeester Pieter Verhoeve is voorzitter. Daarna wordt het even rustig tot 28 maart, de dag waarop de raad afscheid neemt.

Op 30 maart verwelkomen we de nieuwe raad. Dan zit ons werk erop en gaan de nieuwe raadsleden aan de slag.

Foto: Pim Mul