Terug naar het overzicht

Verbouwing Chocoladefabriek van start

Op de foto ziet u van links naar rechts wethouder Thierry van Vugt, Marike Folles, bibliotheekdirecteur Erna Staal, Darius Heydarpour en Sigfried Janzig. Zij staan in de Chocoladefabriek.

Op donderdag 3 juni is het startschot gegeven voor de verbouwing van de Chocoladefabriek. Op de 2e etage worden onder andere Libertum en een Techniekwerkplaats gehuisvest. Tevens wordt het gebouw verduurzaamd en vindt een aantal grote onderhoudswerkzaamheden plaats. De technische installatie wordt verbeterd en het gebouw wordt gasloos. De partners van de Chocoladefabriek en de gemeente Gouda zijn blij dat het startsein nu gegeven is.

Wethouder Van Vugt (vastgoed, cultuur): “De verbouwing is een langgekoesterde wens van de gemeente en betrokken partners. In november 2017 werd hierover een raadsmotie unaniem aangenomen. Met de verbouwing versterken we deze culturele hotspot van de stad én investeren we in de verduurzaming van het pand. De gevel, het dak en de technische installaties worden grondig aangepakt. Het gebouw wordt bovendien direct gasloos gemaakt. Dat is ook weer een belangrijke stap in de richting van de ambitie om Gouda, uiterlijk in 2040, van het aardgas af te halen.”

De plannen vloeien voort uit de Businesscase Leren en Creëren, die in 2019 door de raad werd vastgesteld. Ambitie is om de Chocoladefabriek door te ontwikkelen tot een cultureel concept waarin verleden en toekomst samenkomen in een regionaal centrum van taal, verhaal, cultuur en techniek. Een plek waar ruimte is voor denken, leren en creëren, en die past in Gouda’s profiel als stad van het vrije woord en tolerantie. Daarbij wordt een concrete invulling gevonden voor de 2e verdieping van het gebouw, die al jaren leeg staat. De duurzaamheidsmaatregelen die worden getroffen zijn onderdeel van het gemeentelijk programma Verduurzaming vastgoed.

Vroeger zat in het gebouw ‘Steenland Chocolate’ gevestigd. Een fabrikant die zich, nog steeds in Gouda, bezighoudt met de productie van chocoladeproducten. Met de Bibliotheek, het Streekarchief Midden Holland, de Drukkerswerkplaats en Libertum (vml. Verzetsmuseum Zuid-Holland) vindt u hier straks een smakelijk pakket cultuur en historie. Daarnaast is er met de Techniekwerkplaats, Mirakel Musicaltheater en VR Space veel te doen en te beleven.

Bibliotheekdirecteur Erna Staal: “We zijn ons ervan bewust dat een ingrijpende verbouwing als deze gepaard gaat met overlast: geluidsoverlast, stof en veel meer verkeer rondom de Chocoladefabriek voor het afleveren van bouwmaterialen. Maar wat gaat het mooi worden! De vele verschillende partijen die straks samen komen maken van de Chocoladefabriek een plek voor iedereen. In deze culturele hotspot van Gouda!”

Maandag 7 juni start aannemer R.A. van Leeuwen Bouwbedrijf uit Alphen a/d Rijn met het inrichten van de bouwplaats, zoals het plaatsen van containers, de bouwkeet en bouwhekken. De verbouwing duurt ongeveer een jaar. De 3e etage van het gebouw zal daarbij, gezien de gebrekkige staat, worden verwijderd. Op het nieuwe dak worden zonnepanelen geplaatst.

Foto: Astrid den Haan