Terug naar het overzicht

Veel belangstelling van Goudse ondernemers voor educatieve avond over cybercrime en ondermijning

Criminoloog en bestuurskundige Edward van der Torre nam de deelnemers mee in de wereld van ondermijning en cybercrime

Dinsdagavond 27 februari ontvingen Goudse ondernemers cruciale inzichten over de impact van cyberaanvallen op hun bedrijven, teams, relaties en henzelf als ondernemers. De Themabijeenkomst Cybercrime en Ondermijning, gehouden in de Goudse Schouwburg, bood een succesvolle en educatieve avond, georganiseerd door de gemeente Gouda, Gouda Onderneemt, Conscia en het Platform Veilig Ondernemen Den Haag.

Criminoloog en bestuurskundige Edward van der Torre nam de deelnemers mee in de wereld van ondermijning en vertelde hoe oneerlijke concurrentie en de sociale gevolgen daarvan schadelijk kunnen zijn voor Goudse ondernemers. Xander Koppelmans vertelde openhartig over de hack van zijn bedrijf en alle gevolgen van dien. “Binnen twee jaar van zorgeloos naar dakloos” waren de woorden die bij iedereen binnenkwamen en de noodzaak van ‘digitale volwassenheid’ duidelijk maakte.

Wethouder Michiel Bunnik (economie) die de avond opende benadrukte hoe belangrijk het is om alert te zijn als ondernemer: “1 op de 5 bedrijven krijgt momenteel te maken met een hack. Het kan in feite iedereen overkomen. We moeten daarom slim zijn en leren. Schaam je niet, maar praat er over en wees alert. De impact voor de slachtoffers, zowel op financieel als emotioneel vlak, wordt nog vaak onderschat. Om ondernemers weerbaarder te maken tegen deze vormen van criminaliteit is bewustwording een eerste stap. “

Tips voor digitale veiligheid

Om hier praktische handvatten voor te geven, deelde cybersecurity specialist Jeffrey den Oudsten van het Goudse Conscia adviezen om hun digitale veiligheid te waarborgen. Zoals het maken van (offline) back-ups van essentiële bestanden, het instellen van tweestapsverificatie (MFA), het inschakelen van automatische updates, het gebruik van antivirussoftware, het herkennen van phishing en het opstellen van een noodplan met de eerste stappen die genomen moeten worden na een hack.

Voor verdere informatie en het uitvoeren van de Veilig Ondernemen Scan, kunnen ondernemers terecht op de website van PVO Den Haag.