Terug naar het overzicht

Uitreiking Groenprijs

Op de afbeelding ziet u wethouder Michel Klijmij-van der Laan met de winnaars in de categorie ‘buurttuinen’. De buurttuin aan het Gloriantplantsoen won in deze categorie.

Op vrijdag 6 oktober werden de Goudse Groenprijzen uitgereikt. In Gouda zijn meer dan 400 bewonersinitiatieven in gemeentelijk groen, die mogelijk zijn door de Groen Moet Je Doen-regeling. Groene buurtinitiatieven zijn goed voor de stad: ze brengen sfeer en betrokkenheid in de buurt en zijn goed voor dieren als vlinders, bijen en vogels. Alle reden dus om bewoners die hier aan werken in het zonnetje te zetten.

Winnaars

De winnaar in de grootste categorie ‘buurttuinen’ is het initiatief aan het Gloriantplantsoen. De tuin is daar onderverdeeld in 4 stukken. Verschillende bewoners beheren en onderhouden hun eigen stuk. Van jong tot oud: want onlangs is een 15-jarige buurjongen aangehaakt, die samen met zijn buurvrouw heel actief is in zijn tuintje. Deze buurttuin is een echt voorbeeld dat groen de buurt verbindt. Op dit moment heeft de buurt wel te maken met een extra uitdaging, want de wijk wordt opgehoogd. Veel planten zijn tijdelijk ergens anders neergezet. Na de werkzaamheden gaan de buurtgenoten weer met veel enthousiasme door in hun buurttuin.

De winnaar in de categorie Klein Buurtgroen ligt aan de Vest. Volgens initiatiefnemer Sarina Reilingh was het eerst een ‘vies pleintje met veel zwerfvuil.’ Inmiddels is de plek letterlijk veranderd van grijs naar groen, met verschillende soorten (bloeiende) planten. Bovendien ligt er veel minder zwerfvuil. Hoewel vooral 2 buurvrouwen de tuintjes onderhouden, zien ze dat de tuin voor verbinding zorgt. Buurtbewoners en voorbijgangers geven regelmatig complimenten en vaak lopen er kinderen door de paadjes. Er is nog wel één grote uitdaging, namelijk: plassende honden. Daar kunnen de planten niet zo goed tegen. Dus daar gaan ze nog wat op verzinnen. Want wat de buurvrouwen betreft, gaan ze voorlopig nog door.

En de derde prijswinnaar in de categorie Groenstroken en plantvakken ligt in de Busken Huetstraat. De inmiddels 84-jarige meneer de Jong onderhoudt dit stukje groen nog altijd met veel plezier. En dat valt op, want hij krijgt veel complimenten uit de buurt. Zelf blijft hij er nuchter onder: ‘Ach, het is een kwestie van onderhouden.’ Meneer de Jong spreekt van een ‘echte vogeltuin’ met vlierbes, kers, pruim en appel en vele andere soorten beplanting. En over een maand gaat de verlichtte kerstboom er weer in. Zo lang hij fit blijft, wil hij de tuin blijven onderhouden.

De Goudse Groenprijzen werden uitgereikt door wethouder Michel Klijmij-van der Laan (Klimaat). Kijk voor meer informatie over Groen Moet Je Doen op de pagina Groen moet je doen.