Terug naar het overzicht

Tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen in Gouda

Hotelboot Amadeus Danube varend op een rivier.

Er is in Nederland een groot tekort aan (crisis)noodopvang voor asielzoekers en asielzoekerscentra zitten vol. Tegelijkertijd blijven er nieuwe vluchtelingen komen die op zoek zijn naar een veilige plek. Het Rijk en de provincie hebben een zeer dringend beroep op Gouda gedaan om tijdelijke vluchtelingen op te vangen op een hotelboot. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 30 november besloten tijdelijke noodopvang in Gouda mogelijk te maken aan het Gouwekanaal.

Burgemeester Pieter Verhoeve: “We hebben allemaal de schrijnende beelden uit Ter Apel gezien. Als college willen wij onze ogen hier niet voor sluiten. Gouda is van oudsher een gastvrije stad die zijn verantwoordelijkheid neemt om humanitaire hulp te bieden. Nu de situatie in de opvang zo nijpend is en de menswaardigheid in het geding komt, vinden wij het belangrijk om ook nu als Gouda te helpen.”

Hotelboot in het Gouwekanaal

Meerdere gemeenten in de provincie Zuid-Holland hebben eerder al hun verantwoordelijkheid genomen, zoals Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen, Hellevoetsluis en Nissewaard. Voor Gouda gaat het in eerste instantie om de opvang van 100 vluchtelingen. De hotelboot biedt ruimte aan 146 personen en komt te liggen in het Gouwekanaal langs het Ruige Weteringpad, ter hoogte van de Nachtegaalstraat.

Aankomst in de week van 20 december

De verwachting is dat de eerste vluchtelingen in de week van 20 december in Gouda aankomen. Zij worden opgevangen voor een periode van 2 maanden, misschien langer. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) begeleidt de vluchtelingen tijdens hun verblijf in Gouda. Er zijn 24 uur per dag mensen aanwezig op de boot die activiteiten organiseren.

Informatiebijeenkomst

Directe omwonenden en bedrijven, sportverenigingen, scholen en andere organisaties uit de buurt zijn per brief op de hoogte gebracht. Voor hen organiseert de gemeente, samen met het COA een informatiebijeenkomst.

Op de pagina Noodopvang vluchtelingen staan veelgestelde vragen over de tijdelijke noodopvang in Gouda.