Terug naar het overzicht

Textiel apart inzamelen in Gouda

De foto laat verschillende soorten spijkerbroeken zien.

Vorig jaar is er in Gouda ongeveer 190.000 kilo textiel gevonden in het restafval. Dat is zonde, want veel waardevolle grondstoffen verdwijnen daarmee in de verbrandingsoven. Textiel kan hergebruikt of gerecycled worden als het apart wordt ingezameld. Zowel kapot textiel als tweedehandskleding kunt u inleveren bij de textielcontainers. Daarnaast zijn er in Gouda nog andere mogelijkheden om kleding een nieuw leven te geven.

Textielcontainers

Textiel kunt u inleveren in textielcontainers. In de containers van Sympany kunt u alle soorten textiel inleveren: vieze en kapotte kleding, maar ook tassen, schoenen, knuffels en beddengoed. Sympany sorteert de bruikbare kleding van het kapotte textiel. Het onbruikbare textiel wordt gerecycled.

In de containers van Noppes kunt u tweedehandskleding inleveren, maar ook andere producten die u graag doneert aan de kringloopwinkel.

U vindt de textielcontainers op verschillende plekken in Gouda, vooral bij containerplaatsen en op het afvalbrengstation aan de Goudkade.

Tweedehands winkels en organisaties

Bruikbare tweedehandskleding kunt u ook direct inleveren, bijvoorbeeld bij de volgende organisaties in Gouda:

  • Noppes (Burgemeester van Reenensingel 131)
  • Stichting Kringloop Gouda (Zwollestraat 5)
  • De Goudse Snuffelhoek (Bosweg 22)
  • Terre des Hommes Gouda (Lange Groenendaal 55)
  • Stichting Emmaus Gouda (Vest 61)
  • Bizon kringloop (Bosweg 67)
  • Leger des Heils (Johan de Wittlaan 31)
  • Buurthuizen, zoals de Weggeefwinkel in De Bühne (Tristanstraat 18) of Krijg de Kleertjes in het Nelson Mandela Centrum (Bernadottelaan 79)
  • Non-foodbank Gouda (Johan den Haenstraat 9)

Op al deze plekken kunt u natuurlijk ook terecht als u de tweedehandskleding graag wilt kopen.

Wees zuinig op textiel

De productie van textiel is een grote milieu belaster. Met de inzameling van textiel bespaarde Gouda maar liefst 2.040.000 kilo CO2 en 129.000.000 liter water. Dat gaat om meer dan 2.575 grote tankwagens met water, een file van maar liefst 64 kilometer. Kleding tweedehands kopen en minder nieuwe kleding aanschaffen is beter voor het milieu.

Foto: Astrid den Haan