Terug naar het overzicht

Programma kranslegging Goudse oorlogsgraven

Bordje Nederlandse Oorlogsgraven stichting aan de toegangspoort van Begraafplaats IJsselhof.

Het is bijna Dodenherdenking op 4 mei en dat betekent dat Gouda onder begeleiding van de oorlogsgravenconsul respect toont aan de 7 oorlogsslachtoffers binnen onze gemeente. De oorlogsgravenconsul is de vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente.

Op 4 mei worden tussen 14.30 – 17.00 uur de oorlogsgraven bezocht. Scholieren leggen bij ieder oorlogsgraf een krans onder begeleiding van de oorlogsgravenconsul Dave Heemskerk en nabestaande Ton de Korte. Iedereen die geïnteresseerd is om mee te doen is welkom.

Het programma voor 4 mei 2023

14.30 uur Rooms-Katholieke Begraafplaats aan Graaf Florisweg, bijeenkomst in de kapel met wethouder Rogier Tetteroo

15.30 uur Begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk, met burgemeester Verhoeve

16.00 uur Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat, met burgemeester Verhoeve

16.30 uur Monument Toon Pille, Huis van de Stad

Deze tijden zijn een schatting. Het bezoek aan IJsselhof en de Oude Begraafplaats kan iets eerder of later zijn.

Wat doet de oorlogsgravenconsul?

De belangrijkste taak van de oorlogsgravenconsul is ervoor te zorgen dat de oorlogsgraven er netjes uitzien en de stichting informeren over alles wat te maken heeft met de oorlogsgraven in de gemeente Gouda. Bijvoorbeeld plannen om graven te ruimen of bijzettingen in het graf.

In Gouda zijn er 7 oorlogsgraven, verdeeld over 3 begraafplaatsen. Elk jaar worden er kransen bij de graven gelegd uit respect voor de slachtoffers. Samen met de beheerders van de begraafplaatsen zorgt de consul ervoor dat de rustplaatsen er rond 4 mei netjes uitzien.

Wilt u meer weten over de oorlogsgravenconsul en de taken van deze functie in Gouda? Bekijkt u dan de pagina Oorlogsgravenconsul.

Iedere gemeente met oorlogsgraven binnen haar grenzen heeft een ‘oorlogsgravenconsul’. Dat betekent dat bijna iedere gemeente een consul heeft.