Terug naar het overzicht

Proef op Vrouwebrug met nieuwe manier om Chroom-6-verf te verwijderen

Op de afbeelding is een deel van de Vrouwebrug in het centrum van Gouda te zien. In sierlijke witte letters staat hier de tekst 'Vrouwebrug' tussen twee groene palen die de leuningen van de brug zijn.

De gemeente Gouda laat verf op de Vrouwebrug waar Chroom-6 in zit, op een andere manier verwijderen. Normaal wordt de verf eraf geschuurd. Daarbij komen stoffen vrij met daarin Chroom-6 deeltjes die giftig zijn voor mens en milieu. Bij deze nieuwe methode, waarbij laser en inductie worden gebruikt, is dat niet zo. Het werk aan de Vrouwebrug aan de Turfmarkt is begonnen op maandag 28 augustus en is op 1 september klaar.

Het gaat hier om een proef waarbij we kijken naar hoe de verf zo duurzaam mogelijk weggehaald kan worden. Door het verwarmen met laser en inductie komt de verf los van de leuningen. De weggehaalde verf wordt met een speciale stofzuiger en filtersystemen opgezogen. Voor alle zekerheid komen er ook pontons en netten die er voor zorgen dat de verf niet in het milieu terecht komt. Het werkgebied is kleiner, want er hoeft geen grote tent over de brug gezet te worden. Dit gebeurt bij schuren wel. Dit betekent dat de Vrouwebrug tijdens de werkzaamheden gewoon toegankelijk blijft.

Biologische verf

De nieuwe verf die op de brug komt, is gemaakt op biologische basis. Biologische verf is milieuvriendelijker dan de ‘traditionele’ verf en past goed bij de gemeente Gouda, omdat we meer duurzaamheid willen.

“Gouda is een innovatieve gemeente. Een proef als deze past echt bij ons”, zegt wethouder Michel Klijmij-van der Laan. “We willen Gouda duurzaam doorgeven. Als deze proef slaagt dan kan dat in de toekomst grote voordelen opleveren voor mens en milieu. Daarnaast kan het kosten besparen. Een echte win-win situatie dus.”

Henrie van Buuren van het bedrijf InVerse is blij met de kans die Gouda biedt. “We zijn vereerd met de samenwerking met Gouda. De introductie van een vernieuwende techniek die mens en milieu spaart, maar zich toch steeds weer opnieuw moet bewijzen is gebaat bij organisaties die durven.”

Gouda heeft 18 bruggen met Chroom-6 houdende verf erop. Met een succesvolle proef kan de gemeente de methode vaker gebruiken. Dat kan geld besparen en overlast voor omwonenden verminderen. Omwonenden hebben informatie gekregen over de werkzaamheden aan de Vrouwebrug.