Terug naar het overzicht

Paralympische rolstoelbasketbalster Julia van der Sprong benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Burgemeester Pieter Verhoeve, rolstoelbasketbalster Julia van der Sprong en wethouder Michiel Bunnik in het stadhuis.

Op vrijdagmiddag 1 oktober reikte burgemeester Pieter Verhoeve een Koninklijke onderscheiding uit aan Julia van der Sprong. Tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo behaalde zij met het rolstoelbasketbalteam een gouden medaille. Hiervoor is zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De geboren en getogen Julia van der Sprong was al jong zeer sportief. Zij speelde in de A1 bij de Goudse Hockeyvereniging GMHC en zij schaatste en skeelerde bij de Schaatsclub Gouda. Op haar 16e kreeg ze een zeldzame acute ontsteking aan de ruggenmerg. Hierdoor raakte de zenuwen in haar rug beschadigd met een dwarslaesie als gevolg. Dankzij intensieve revalidatie is een deel hersteld. Julia kan nu wel weer lopen, maar niet meer rennen en springen.

De sportieve Julia maakte in het revalidatiecentrum kennis met rolstoelbasketbal. Met veel succes. Met het Nederlands team werd ze al eerder Wereldkampioen, Europeeskampioen en nu ook Olympisch kampioen. In 2018 ontving zij de Goudse Sportpenning en nu een Koninklijke onderscheiding.