Terug naar het overzicht

Nieuwe webapplicatie Explore Gouda feestelijk in gebruik genomen

Op de foto staat Thierry van Vugt tussen de 2 ontwikkelaars van de nieuwe webapp, terwijl ze naar een telefoon kijken.

Van Kinderstadssafari tot 1.000 jaar Bodemdaling: Gouda telt veel mooie routes waarmee jong en oud de stad te voet kan ontdekken. Vanaf nu kan dat met Explore Gouda: een webapp met gesproken routeaanwijzingen die informatie geeft over interessante punten onderweg, compleet met foto’s, filmpjes en audio. De nieuwe webapplicatie werd maandag 22 april feestelijk gelanceerd door wethouder Thierry van Vugt. En wel in Arti Legi, bij het Kenniscentrum voor Bodemdaling en Funderingen, die de route over bodemdaling ontwikkelde.

Een webapp is een website die zich op uw mobiel gedraagt als een app. Het voordeel: downloaden vanuit een appstore is niet meer nodig. In de nieuwe applicatie staan meerdere wandelroutes in 4 categorieën: Cultuur & historie, Kaas, stroopwafels & ambachten, Shoppen, eten & uitgaan en Kids. De routes zijn door verschillende organisaties samengesteld. VVV Gouda heeft de webapplicatie laten ontwikkelen als opvolger van de app Xplre Gouda. De nieuwe webapplicatie heeft niet alleen een nieuwe naam, maar ook een compleet nieuw uiterlijk. En minstens zo belangrijk: de webapp heeft meer functionaliteiten en is daardoor veel gebruikersvriendelijker.

“Er is niets zo lekker als een stevige stadswandeling en niets zo leuk om tijdens zo’n wandeling van alles te ontdekken”, zegt wethouder Thierry van Vugt (onder andere toerisme en cultuur). “Daarom ben ik erg blij met deze webapp: het is een toegankelijke hulp voor inwoners en bezoekers om Gouda met nieuwe ogen te bekijken en te beleven.”

Wat er aan vooraf ging

De voorloper Xplore Gouda werd in 2014 gelanceerd tijdens Gouda bij Kaarslicht. Het was een studentenproject onder leiding van Centric in samenwerking met gemeente Gouda. Na bijna 10 jaar ondersteuning door Centric werd het tijd de app over te dragen, waarbij de voorkeur uitging naar een start-up. Stan Hoenson, stagiair bij Centric, heeft in voorbereiding daarop allereerst het beheerdersportaal van de oude Xplore-app verbeterd.

Start-up Arkensoft ontwikkelt Explore Gouda

Na de afronding van zijn stageopdracht heeft Stan samen met compagnon Boy Bouwense het softwarebedrijf Arkensoft opgericht. Dit kersverse bedrijf heeft in opdracht van VVV Gouda de webapp doorontwikkeld. Arkensoft blijft de applicatie onderhouden. De komende tijd worden nog meer routes aan de webapp toegevoegd, samen met partners in de stad.

Foto: Astrid den Haan