Terug naar het overzicht

Nieuwe huisstijl voor gemeente Gouda

Dit is een oud nieuwsbericht.
Collage met verschillende uitingen van d egemeente Gouda in nieuwe huisstijl: de website, het briefpapier, de envelop en een visitekaartje.

Op 16 januari 2023 krijgt gemeente Gouda een nieuwe uitstraling. Een nieuw logo en nieuwe vormgeving zorgen voor een modernere huisstijl.

Burgemeester Verhoeve: “Het oude logo van de gemeente is al sinds 1987 in gebruik. Gouda gaat met haar tijd mee en dus werd het tijd voor een vernieuwing. Mét behoud van historische elementen die voor onze stad zo kenmerkend zijn.” De gemeente vroeg het Goudse ontwerpbureau 3MegaWatt om een nieuw logo te ontwerpen. Het bureau combineerde daarvoor de zes sterren uit het oude Goudse stadswapen met een deel van een luikje van het Stadhuis op de Markt.

Wat betekent dit voor inwoners?

Inwoners en ondernemers komen vanaf nu het nieuwe logo steeds meer tegen. Op de website van de gemeente bijvoorbeeld en op websites van partners waar de gemeente mee samenwerkt. Ook de brieven die de gemeente stuurt zien er anders uit. Naast een nieuw logo en een nog beter leesbare vormgeving, print de gemeente brieven voortaan standaard dubbelzijdig. Zo verbruikt ze minder papier en dat past goed bij hun wens voor een groen Gouda.

Stap voor stap aanpassen

Die wens voor een groen Gouda betekent ook dat het nieuwe logo niet meteen overal te zien is. Het oude logo is namelijk op veel plekken in de stad te zien, zoals op bushokjes en afvalcontainers. Dat blijft nog even zo. Verhoeve: “Het is niet duurzaam om nu overal nieuwe dingen neer te gaan zetten alleen omdat er een nieuw logo is. We kiezen er dus voor om deze zaken pas te vervangen als dat nodig is.”

Duurzame oplossing

Ook niet alle brieven komen meteen op nieuw papier. Sommige afdelingen houden de oude vormgeving nog even aan. Briefpapier wat wel weg kan, gaat niet de papierversnipperaar in. Daar maakt de gemeente namelijk notitieblokjes van.

Logo van de gemeente Gouda met links de 6 sterren met in het midden een balkje dat gebaseerd is op het luikje van het stadhuis. Rechts ervan staat gemeente Gouda onder elkaar.