Terug naar het overzicht

Nieuwe fietsenstalling met ruim 700 plekken opent 4 juli

Afbeelding van een voorbeeld van hoe de fietsenstalling eruit komt te zien. In het voorbeeld staan er verschillende fietsen in de stalling en op meerdere verdiepingen.

De nieuwe fietsenstalling aan de Nieuwe Markt opent op 4 juli 2024 om 14.00 uur. De inpandige en bewaakte fietsenstalling biedt plek aan ruim 700 fietsen. De locatie aan de Nieuwe Markt is goed bereikbaar voor fietsers en biedt de perfecte locatie om het stadscentrum te bezoeken. De stalling is de eerste 24 uur gratis en bewaakt.

Voorzieningen in de stalling

‘Normale’ stadsfietsen kunnen worden geplaatst in een dubbellaagse stalling. Daarnaast is er ruimte voor zogenaamde kratfietsen en de steeds populairder wordende buitenmodelfietsen, zoals bakfietsen. Elektrische fietsen kunnen gratis worden opgeladen. Circa 70 plekken zijn voorzien van een laadpunt.

In de stalling zijn 2 openbare toiletten aanwezig en een openbaar mindervalide toilet. Ook is er een babyverschoningsruimte. In de stalling zijn afsluitbare lockers aanwezig, waar bezoekers van de binnenstad hun bagage tijdelijk kwijt kunnen. Mogelijk is er in een later stadium nog sprake van aanvullende diensten, zoals buggy’s in bruikleen of een pakketpunt.

Registratie

Bij binnenkomst krijgt iedere fiets een eigen barcode. Met deze code kan bij vervolgbezoeken ook steeds geparkeerd kan worden. De code wordt bij binnenkomst en verlaten van de stalling gescand. Hiermee wordt dus ook gecontroleerd hoe lang de fiets in de stalling staat en hoeveel fietsen er in de stalling staan.

Tijden en tarieven

De eerste 24 uur is de fietsenstalling gratis. Wie een dagje komt winkelen kan de fiets dus gratis en bewaakt een aantal uur stallen. Het is ook mogelijk om de fiets langer te parkeren tegen een vergoeding van €1,25 per dag. Het is vooralsnog niet mogelijk om een abonnement af te nemen voor het gebruik van de stalling. Indien nodig rekent de beheerder elektronisch af middels PIN en mobiele betalingen. Contant betalen is in de stalling niet mogelijk.

De fietsenstalling is openbaar toegankelijk gedurende de openingstijden:

Maandag 10.30 uur – 22.30 uur
Dinsdag 8.30 uur – 22.30 uur
Woensdag 8.30 uur – 22.30 uur
Donderdag 8.30 uur – 22.30 uur
Vrijdag 8.30 uur – 00.30 uur
Zaterdag  8.30 uur – 00.30 uur
Zondag 10.30 uur – 22.30 uur

Beheer van de stalling

De gemeente heeft Promen en Biesieklette aangewezen als de beheerders van de stalling. Zij zorgen voor een gastvrij ontvangst. Gedeeltelijk worden voor de exploitatie van de stalling mensen ingezet met een afstand tot de arbeidsmarkt. Afhankelijk van de vraag en het gebruik, kunnen de openingstijden in een later stadium nog wijzigen.

Openbare ruimte wordt opgeknapt

Nu de fietsen een andere plek krijgen, komt er ruimte vrij op en om de Nieuwe Markt. Hierdoor ontstaan kansen voor een nieuwe inrichting van de Nieuwe Markt, bijvoorbeeld met meer groen en terrassen. Dit zorgt voor een aantrekkelijke binnenstad voor zowel inwoners, ondernemers als bezoekers.