Terug naar het overzicht

Nieuw uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten in De Walvis is 2000e van Nederland

Lotte Meerhoff (Armoedefonds), wethouder Jan Kees Oppelaar, PvdA-raadslid Sophie Heesen en Janneke van Keulen (gastvrouw in De Walvis) openen het 2000e uitgiftepunt voor menstruatieproducten in De Walvis in Korte Akkeren.

Op Internationale Vrouwendag heeft Stichting Armoedefonds samen met de gemeente Gouda het 2.000e Menstruatieproducten Uitgiftepunt van Nederland geopend in Ontmoetingscentrum de Walvis in Korte Akkeren. Bij de uitgiftepunten, ook wel MUP’s genoemd, worden maandverband en tampons maar ook wasbaar maandverband en menstruatiecups gratis aangeboden aan mensen die het financieel moeilijk hebben.

In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. “Menstruatiearmoede heeft een groot effect op het dagelijks leven van mensen. Als je moet kiezen tussen een maaltijd voor je kinderen of menstruatieproducten, kiezen mensen vaak voor eten. Je wordt gedwongen in te leveren op je persoonlijke hygiëne, terwijl menstruatieproducten een basisbehoefte zijn”, zegt Lotte Meerhoff, woordvoerder van het Armoedefonds.

Wethouder Jan Kees Oppelaar verrichtte, samen met PvdA-raadslid Sophie Heesen, de openingshandeling van de MUP. “Ik sta hier een beetje met gemengde gevoelens. Het liefst zou ik zien dan dit niet nodig is, maar de realiteit is helaas een andere. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat vrouwen zich ziek melden op werk of meisjes thuisblijven van school omdat ze geen geld hebben voor menstruatieproducten. Daarom vind ik het goed en belangrijk dat we hier in de Walvis dit 2000e uitgiftepunt samen met het Armoedefonds mogen openen.”

Meer MUP’s in Gouda

Gouda startte in 2022 een pilot met gratis verzorgingsproducten voor vrouwen met een krappe  beurs op vier locaties in de stad. Uit de pilot bleek dat de uitgiftepunten in een behoefte voorzien. Daarom is besloten het initiatief voort te zetten en uit te breiden, maar nu in samenwerking met het Armoedefonds. Naast de MUP in de Walvis zijn er al uitgiftepunten in de Goudse Waarden, MBO Rijnland, Nelson Mandela Centrum, Ontmoetingscentrum Van Noord, Voedselbank Gouda, Non-foodbank Gouda, Weggeefkastje Gouda Noord, Hannah’s Kastjes, station Gouda en Huis van de Stad. Binnenkort wordt in de Bernhardhof een nieuwe MUP geopend. Samen met het Armoedefonds wordt nog gezocht naar meer locaties in Gouda.

Fotobijschrift: Lotte Meerhoff (Armoedefonds), wethouder Jan Kees Oppelaar, PvdA-raadslid Sophie Heesen en Janneke van Keulen (gastvrouw in De Walvis) openen het 2000e uitgiftepunt voor menstruatieproducten in De Walvis in Korte Akkeren.