Terug naar het overzicht

Nationale Naturalisatiedag: het feest van nieuwe Nederlanders

De nieuwe Nederlanders en burgemeester Pieter Verhoeve in de trouwzaal van het stadhuis op de Markt

Op 15 december kregen 26 nieuwe Nederlanders uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve hun ‘document van Nederlanderschap’ in de trouwzaal van het Stadhuis.

Uit alle windstreken zijn ze richting Gouda gekomen. De 1 nog maar kort geleden, de ander al meer dan 20 jaar. Sommigen op de vlucht voor oorlog, anderen om bij hun geliefde te kunnen zijn. In totaal 19 volwassenen en 7 kinderen kregen vandaag hun officiële Nederlanderschap. Burgemeester Verhoeve vertelt hen over Gouda en leest de Verklaring van Verbondenheid voor. Daarna legt iedereen een eed of belofte af waarmee ze beloven alle vrijheden en rechten van het Nederlanderschap te respecteren.

Naast bloemen en een Goudse kaars is er voor iedereen een persoonlijk woordje van de burgemeester. Heel soms is er ook een woordje terug, zoals de welgemeende ‘sorry’ van een Argentijnse man, doelend op de door Nederland verloren WK-wedstrijd tegen zijn moederland. Burgemeester Verhoeve pakt het sportief op: “Moge de beste winnen, zaterdag”, reageert hij. De Argentijn bedankt hem met een knuffel.

Na een kleine 40 minuten is iedereen in de zaal Nederlander. Tijd voor een groepsfoto en, in sommige gevallen, een foto met de burgemeester. “Het was heel leuk”, zegt een Eritrese dame. “Ik was nog bijna te laat, omdat ik me in de tijd vergist had, maar gelukkig redde ik het nog net.”

Ook burgemeester Verhoeve is tevreden. “Ik ben steeds weer onder de indruk van de verhalen die al deze mensen bij zich dragen. Ze hebben vaak ontzettend veel meegemaakt. Dan is een moment als dit belangrijk. Een keerpunt, voor veel mensen. Dus ik ben blij dat we het zo feestelijk kunnen vieren.”

Foto: Astrid den Haan