Terug naar het overzicht

Maria Wassink benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Op de foto staan burgemeester Pieter verhoeve, Maria Wansink met bloemen in haar handen en haar man

Maria Wassink ontving op donderdag 3 november tijdens de conferentie van stichting Steunouder Nederland een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Mevrouw Wassink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar bijzondere en langdurige inzet voor de jeugdzorg.

Mevrouw Wassink werkt sinds 1986 in de jeugdzorg als hulpverlener. Zij was onder meer in Gouda en later landelijk actief voor het mentorproject School’s Cool en zij was betrokken bij het concept MeeleefGezin. Onder het motto: ‘Voor ieder kind een Tante Teuntje’ biedt ze met haar stichting Steunouder Nederland informele ondersteuning aan kwetsbare kinderen en gezinnen. Dit heeft voorkomen dat kinderen uit huis geplaatst worden als doel. Sinds 2019 is zij ook actief om informele steun landelijk op de agenda te houden met het doel de jeugdzorg te veranderen. Zij doet dat als lid van het collectief Informele Steun voor Kind en Gezin en de landelijke coalitie Kansrijke Start.

School’s Cool

Mevrouw Wassink is een belangrijke motor geweest bij het bedenken en de ontwikkeling van het mentorproject School’s Cool. Eerst voor de Brede School Gouda en later voor de School’s Cool Nederland. Het mentorproject School’s Cool is erop gericht om de ontwikkelingskansen van leerlingen te verbeteren. Bijvoorbeeld door leerlingen te begeleiden met de overstap van de basissshool naar de brugklas.

MeeleefGezin

Mevrouw Wassink was mede-ontwikkelaar van het concept MeeleefGezin. Een Meeleefgezin vangt regelmatig een kind op van ouders met psychische of verslavingsproblemen om uithuisplaatsing te voorkomen.

Stichting Steunouder Nederland

In 2012 richtte mevrouw Wassink de stichting Steunouder Nederland op. Steunouders bieden (overbelaste) ouders met stress zonder een netwerk om op terug te vallen de gelegenheid om op adem te komen, door de kinderen een warm extra plekje naast hun eigen thuis te bieden. Met het extra steuntje in de rug worden ouders in hun kracht gezet, en kan voorkomen worden dat kinderen uit huist geplaatst worden. Mevrouw Wassink heeft het initiatief Steunouder bedacht, ontwikkeld en geprofessionaliseerd. De stichting is inmiddels in 50 Nederlandse gemeenten actief en er zijn honderden vrijwillige steunouders actief. 

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Voor deze onderscheiding komen personen in aanmerking die zich bijzonder inzetten voor de samenleving. Bij personen die worden benoemd tot Ridder gaat het doorgaans om verdiensten met een regionale of zelfs landelijke uitstraling en betekenis.