Terug naar het overzicht

Loden waterleidingen in uw woning? Vervang ze!

Close up foto van een loden pijp

Woont u in een woning van voor 1960? Dan liggen er misschien nog loden waterleidingen. Er komt dan te veel lood in het drinkwater en dat is niet gezond. Wat betekent dit voor u en wat kunt u eraan doen?

Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 mag dat niet meer. In oudere panden zijn helaas nog niet alle loden leidingen vervangen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat lood in het drinkwater al bij een lage hoeveelheid slecht kan zijn voor de gezondheid. Vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Als u eigenaar bent van uw woning

Als u eigenaar bent, bent u zelf verantwoordelijk voor de waterleidingen in uw woning. U kunt zelf controleren of uw woning nog waterleidingen van lood heeft. Deze leidingen zijn grijs van kleur en hebben een onregelmatige vorm. Bij het tikken op een loden leiding hoor je een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding. U kunt ook een test laten doen. Kijk hiervoor op de website van het Waterlaboratorium. Wethouder Anna van Popering- Kalkman: “Uw gezondheid is belangrijk. Daarom roep ik iedereen die nog loden leidingen heeft op om ze te laten vervangen. Laat dat wel doen via een erkende installateur, bijvoorbeeld een loodgieter.”

Als u uw woning huurt

Uw verhuurder moet zorgen voor schoon drinkwater. De Rijksoverheid heeft verhuurders gevraagd hun panden te controleren en loden waterleidingen te vervangen. U kunt bij uw verhuurder navragen of er loden leidingen zijn en of hij ze wil vervangen. U kunt ook zelf onderzoek doen. Wil de verhuurder de leidingen niet vervangen? Dan kunt u hulp vragen  bij de huurcommissie of de rechter. De huurcommissie kan uw huur verlagen totdat de leidingen zijn vervangen. Woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners hebben laten weten dat de loden waterleidingen al vervangen zijn in al hun huurwoningen. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw woningcorporatie.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Gouda is alleen verantwoordelijk voor de leidingen in haar eigen gebouwen. Deze gebouwen heeft zij al laten testen op lood en leidingen zijn vervangen. De waterbedrijven zijn verantwoordelijk voor het water in de leidingen tót aan de watermeter.

Vragen?

Wilt u meer weten over het herkennen van loden leidingen, het vervangen daarvan of uw rechten als huurder? Kijk dan op de website van Millieucentraal en op de website van Oasen.