Terug naar het overzicht

Leerlingen maken nieuw duurzaam ontwerp van de Wervenbuurt

Leerlingen luisteren in de Theaterbakkerheij naar de toespraak van wethouder Michel Klijmij-van der Laan.

Op 4 april startte wethouder Michel Klijmij – van der Laan bij de Theaterbakkerheij de ontwerpopdracht Duurzame Stad 2024. Meer dan 100 leerlingen van 3 middelbare scholen keken naar de documentaire ‘De klimaatverkenner’ en bespraken met elkaar de uitdagingen voor de wijken van de toekomst.

Met de ontwerpopdracht willen we scholieren betrekken bij duurzaamheid in Gouda en wat erbij komt kijken om een wijk aan te passen aan klimaatverandering. De gemeente organiseert de opdracht jaarlijks in samenwerking met de ODMH.

De middelbare scholen GSG Leo Vroman, Driestarcollege en Carmelcollege doen mee aan de ontwerpopdracht. Komende maanden verdiepen zij zich in de Wervenbuurt in Gouda. Hoe ziet deze wijk er in de toekomst uit? Ze denken na over nieuwe mogelijkheden om de wijk meer duurzaam te maken. Daarbij kijken ze bijvoorbeeld naar bodemdaling, hevige regenbuien, droogte, duurzaam bouwen en vervoer en de energievoorziening. Én het belangrijkste: hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen en beslissen over de wijk. In expertmeetings op school gaan de ontwerpgroepen in gesprek met deskundigen van bijvoorbeeld de gemeente, het waterschap en bewoners over deze vragen.

Michel Klijmij-van der Laan: “Een duurzame wijk ontwerpen lijkt makkelijker dan het is. Voor iedere wijk zijn mooie, technische oplossingen te bedenken, maar iedereen die er woont is ook heel belangrijk en bepalend voor de keuzes in de wijk. In Gouda gebeurt al heel veel voor en door bewoners, van een energiekaravaan door ondernemers, tot lokale energiecorporaties, of bewoners die gezamenlijk de wijk duurzaam willen verwarmen. Is het erg als een woning in de wijk een keer in de zoveel tijd overstroomt? Kan de warmte weg in jullie wijk en is er plek voor verkoeling? Hoe zorgen jullie ervoor dat we Gouda kunnen voorbereiden op klimaatverandering? We hebben weinig invloed op de hele wereld of zelfs het regeringsbeleid, maar we moeten doen wat we kunnen op de gebieden waar we zelf invloed hebben. Dat hoop ik terug te zien in jullie ontwerpen in de tentoonstelling bij de Garenspinnerij in juni.”

Tentoonstelling Garenspinnerij

Vanaf 19 juni zijn de ontwerpen van de leerlingen te bewonderen in een tentoonstelling bij de Garenspinnerij. Daar krijgen de ontwerpgroepen ook een reactie op de ontwerpen.

Foto: Astrid den Haan