Terug naar het overzicht

Leerlingen bereiden zich voor op de kinderklimaattop

Een groep van 8 kinderen staan om een zogeheten 'watertafel' om proefjes te doen. De watertafel is een bak met water en houten huisjes.

Op 24 mei is de allereerste kinderklimaattop van de gemeente Gouda. 9 groepen van 5 basisscholen doen hieraan mee. Als voorbereiding op de top leerden de leerlingen alles over hoe we onze omgeving het beste kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Samen vormen ze het Kinderadviesbureau ‘Geel en blauw maakt groen’. Ze onderzochten van alles over hitte, droogte, hevige regenbuien en biodiversiteit. De komende weken maken ze duurzame ontwerpen voor een speelplek in Gouda.

Biodiversiteit

In een spel over biodiversiteit ontdekten de kinderen hoe alles met elkaar samenhangt en hoe dieren en planten elkaar nodig hebben. Met een warmtecamera onderzochten ze het verschil in temperatuur tussen een plek met planten of een stoep van steen. Ook deden ze proefjes in een ‘watertafel’, waarmee ze bij het inrichten van een speelplek rekening kunnen houden met water en droogte.

Duurzaam ontwerp voor een speelplek

Met alle ideeën maken de kinderen een nieuw ontwerp voor een bestaande speelplek in Gouda. Dit ontwerp is vooral ter inspiratie. Het belangrijkste is natuurlijk dat ze er fijn kunnen spelen! De leukste ontwerpen worden per groep getoond tijdens de kinderklimaattop op 24 mei bij de Theaterbakkerheij. Alle kinderen en een vakjury stemmen dan op welk ontwerp ze het beste vinden.

Zelf aan de slag

Wilt u zelf ook weten wat u kunt doen om uw huis of tuin aan te passen aan klimaatverandering? Kijk dan op de website van Maak Gouda Duurzaam voor tips en inspiratie. Of vraag subsidie aan voor een regenton of groen dak.